Niko neće stanove pod hipotekom

Dodajte komentar

Nije nov podatak da u Crnoj Gori “zjapi” veliki broj praznih stanova. Osim što su “paprene” cijene kvadratnog metra, zbog čega građani nijesu u prilici da kupe stan, kao jedan od razloga za veliki broj praznih stanova je što su mnogi od njih pod hipotekom, pišu Dnevne novine.

Takve nekretnine su, zbog problema u otplaćivanju kredita, banke oduzele vlasnicima. Mnogi građani, međutim, ne žele da kupe baš takav stan, čak i ako je cijena ispod tržišne.

“To je dio našeg tradicionalnog duha. Građani nijesu spremni da kupuju stan koji ima hipoteku. Zaziru od takvih stanova. Imamo nekoliko ponuda u našoj agenciji, ali nije velika potražnja za njima” kazala je Dnevnim novinama Edita Dautović, iz agencije za prodaju nekretnina “Milenijum”.

“Prilikom prodaje stanova koji su pod hipotekom ulazi se u provjeru koliki je iznos u pitanju i sva druga relevantna pitanja u vezi sa tim, ako bi na kraju došli do ishoda koji je zadovoljavajući i za kupca i za prodavca”, rekla je Dautović.

Ona navodi i da ima različitih situacija s investitorima i da se u prethodnim godinama izdešavalo puno toga u vezi sa prodajom stanova.

“Različite vrste prevara su prisutne kod nas. Loše je i to što svi zakoni nijesu potpuno definisani pa se često dešava da gradani lutaju od jedne do druge institucije. Dešavalo se da neki investitor proda po pet-šest puta iste stanove. To se dešavalo u vrijeme kad nije bilo notara. Međutim, i od kada postoje notari imali smo slučaj na Zabjelu, gdje je investitor prodavao dva ili tri puta iste stanove. Građani često ne žele da kupuju ргеко agencija, jer im se čini da će jeftinije da prođu, a kasnije to mnogo više plate. Agencije su sigurnije, jer vrše provjeru svake nekretnine”, uvjerava Dautović.

Ona ističe da bi ipak država trebalo da stane u zaštitu onih građana koji su prevareni, iako najveći dio krivice sami snose, jer ne provjeravaju što kupuju. Na zapadu, kaže ona, nijesu moguće te prevare kao što se to dešava kod nas.

Slabo ide prodaja oduzetih, odnosno stanova pod hipotekom i u agenciji “Iva nekretnine”.

“U ovom poslu sam 15 godina i još nijesmo nijedan takav stan prodali. Naši građani ne žele da kupe nešto što je drugome oduzeto, tako da kažem, ne žele da na tuđoj nesreći profitiraju. Kao što kod naših kupaca postoji strah da se kupuje kuća ili stan gdje je neko umro ili je ubijen, tako je i u slučaju stanova koji su oduzeti od građana zbog hipoteka”, kazala je za DN Mira Radović iz agencije “Iva nekretnine”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *