Vlada danas plaća garancije Pobjede

Dodajte komentar

Vlada će danas platiti garanciju od 5,6 miliona eura za kredite koje je Novinsko izdavačko preduzeće NIP Pobjeda zaključilo sa Societe Generale Montenegro i Erste bankom.

Vlada će, kao garant za kredite, izmiriti obavezu po osnovu aktiviranih garancija, tako što će platiti 5,3 miliona eura glavnice i oko 300 hiljada eura koje se odnose na dospjele kamate i ostale troškove kredita, prenosi CDM.

Sredstva za izmirenje obaveze biće obezbijeđena iz državnog budžeta.

Ministarstvo finansija će u stečajnom postupku prijaviti potraživanja od 5,6 miliona eura, uz dodatnih 1,7 miliona eura, koje su, na ime aktiviranih garancija Societe Generale Montenegro banke, isplaćene u prethodnom periodu, odnosno 2011. i 2012. godine.

Podgorički Privredni sud uveo je 11. avgusta stečaj u Pobjedu, na zahtjev Poreske uprave PU zbog neizmirenog duga od 1,15 miliona eura. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 9. septembar.

Svih 197 radnika Pobjede je u radnom odnosu, koji bi trebalo da traje još mjesec ili dva dok se ne utvrdi višak radnika i ne napravi socijalni program.

Njima je obećana isplata najmanje minimalne zarade od 193 eura za period na koji budu angažovani.

Gubici tog državnog preduzeća, koje je godinama opstajalo zahvaljujući novcu poreskih obveznika, premašili su iznos od 26 miliona eura.

Prema ranijim pisanjima medija, kompanija Media Nea, koja je u skoro stoprocentnom vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, vjerovatno će preuzeti Pobjedu na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *