SAD: Banke neka spreme dolare

Dodajte komentar

Američki regulatori pripremili su niz propisa koji će od velikih banaka zahtijevati da drže dovoljno visokokvalitetnog kapitala da prežive ozbiljnu krizu.

To je najnoviji potez u okviru akcije da se smanji vjerovatnoća izbijanja nove finansijske katastrofe.

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) planira da usvoji propise koji će od velikih američkih banaka prvi put zahtijevati veću likvidnost, prenosi agencija AP.

Najveće banke, one sa sredstvima većim od 250 milijardi dolara, moraće da imaju dovoljno gotovine, vladinih obveznica i drugih visokokvalitetnih sredstava da finansiraju poslovanje tokom 30 dana u slučaju tržišnih turbulencija.

Manje banke, čija su sredstva vrijedna od 50 do 250 miliajrdi dolara, moraće da obezbijede funkcionisanje tokom 21 dana. Na banke sa sredstvima ispod 50 milijardi dolara novi propisi neće uticati.

Propisi treba da stupe na snagu u januaru, a banke će za ispunjenje uslova dobiti rok od dvije godine. Zvaničnici Feda navode da su nova pravila stroža u odnosu na novi međunarodni standard za banke.

Najveće banke će morati da imaju visokokvalitetna sredstva ukupne vrijednosti 2,5 biliona dolara da bi ispunila zahtjeve. Prema podacima Feda, bankama trenutno nedostaje oko 100 milijardi dolara do te sume.

Tokom globalne finansijske krize, stotine američkih banaka primile su državnu pomoć. Među njima su bile i najveće finansijske firme, uključujući “JP Morgan Čejs”, “Goldman Saks”, Sitigrup, Banku Amerike i Vels Fargo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *