ECB: Eurozoni će biti samo gore

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) je snizila prognozu privrednog rasta eurozone za ovu i iduću godinu, a spustila je i prognozu inflacije u monetarnoj uniji.

ECB za 2014. prognozira rast bruto domaćeg proizvoda od 0,9 odsto, a u 2015. 1,6 odsto, izjavio je predsjednik banke Mario Dragi, a prenijela agencija Frans pres.

Banka ove godine očekuje ubrzanje inflacije od 0,6 odsto, u odnosu na ranije prognoziranih 0,7 odsto, dok su prognoze za 2015. i 2016. nepromenjene i očekuje se inflacija od 1,1 odnosno 1,4 odsto.

“Upravni odbor banke nastaviće pomno da motri na rizike koji prete prognozi na srednji rok”, dodao je Dragi.

Privredni rast eurozone mirovao je u drugom kvartalu, a inflacija je u avgustu usporila na 0,3 odsto, podgrijavši strahovanja od deflacije i uddaljivši se od ciljnog nivoa ECB od blizu dva odsto.

Inflacija u eurozoni ne može da ubrza samo pomoću muera monetarne politike, vlade takođe moraju da odrade svoj dio u vidu reformi, rekao je Dragi.

ECB je danas snizila referentnu kamatnu stopu na 0,05 odsto sa prethodnog istorijskog minimuma od 0,15 odsto. Banka je, takođe, oborila kamatnu stopu na depozite, koju banke plaćaju kako bi novac pohranile u centralnoj banci, na minus 0,2 sa minus 0,1 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *