Četiri nesvjesna gesta koji odbijaju ljude

Dodajte komentar

Govor tijela stvara prvi vizualni kontakt i često je presudno u odgovoru na pitanje hoće li vam vjerovati osoba s kojom komunicirate.

Prema psihološkim istraživanjima postoje određeni gestovi koji bi mogli izazvati nepovjerenje, a Inc.com objašnjava koje su to:

Diranje ruku
Ako dodirujete dirate ruke dok s nekim komunicirate, djelovaćete nervozno, a to može drugoj strani dati signal da nešto skrivate, da vam fali samopouzdanja ili da niste iskreni. Diranje ruku takođe može biti interpretirano kao svojevrsno “zatvaranje” ispred određene osobe.

Diranje lica
Postoje razni “tikovi” koji su uobičajeni gestaovi mnogih, a njima šaljemo signal da razmišljamo. No, dok druga strana pokušava utvrditi može li nam vjerovati, ne može znati o čemu razmišljamo. Dok je dodirivanje drugih znak intimnosti i ljubavi, diranje samog sebe predstavlja prikrivanje osjećaja.

Prekrštene ruke
Ovo je jedan od najočiglednijih gestova kojim se zatvaramo pred drugima. Na ovaj način zatvaramo srce koje je ujedno i najranjiviji dio našeg dijela. Prekrštene ruke drugoj strani poručuju da će vaši osjećaji ostati neotkriveni i da niste otvoreni za saradnju.

Udaljavanje
Približavanjem izražavamo željom da se zbližimo, a udaljavanje se tumači kao bijeg, isključivanje ili izbjegavanje kontakta. Jednom riječju udaljavanje predstavlja – distanciranje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *