Agrokor postao vlasnik 80 odsto Mercatora

Dodajte komentar

Nakon završetka javne ponude za kupovinu preostalih dionica, Agrokor od 1. septembra postao 80-postotnim vlasnikom Mercatora.

Ponudu Agrokora za kupovinu preostalih dionica Mercatora u zakonskom roku, koji je istekao 1. septembra, prihvatili su dioničari koji su vlasnici 27,63 posto dionica, čime je Agrokor, s ranijim preuzimanjem većinskog udjela, postao 80-postotnim vlasnikom Mercatora.

Na ovaj način uspješno je završena druga faza spajanja dviju kompanija kojom je Agrokor, kao novi većinski vlasnik Mercatora, potvrdio dominantnu tržišnu poziciju u maloprodaji ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, nego i u regiji, kao i ambiciju za daljnje širenje na evropskom planu.

Agrokor je ponudu za preostale dionice, nakon što je prije toga u dogovoru s članovima konzorcija otkupio većinski udio od 53,12 posto dionica, objavio 31. jula.

Cijena za jednu dionicu, u skladu sa Zakonom o preuzimanju, ostala je ista kao i kod kupovine dionica iz prvog, većinskog paketa koji je Agrokor platio članovima konzorcija, a iznosi 86 eura.

Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić nakon zaključenja ponude o preuzimanju većeg dijela raspoloživih dionica istaknuo je da je ovom operacijom “završena najveća transakcija u povijesti regije” i dodao da se ovom transakcijom počinje stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veća sigurnost za zaposlenike i iniciranje daljnjeg razvoj ekonomije u regiji, osnaživanje tržišta za dobavljače, čime će se u konačnici znatno povećati nivo zaposlenosti.

“Završetkom javne ponude vlasnici i Uprave članica društva, njihov menadžment i zaposleni idu u odlučno sprovioženje strategije i vizije stvaranja liderskih i ekonomski najuspješnijih maloprodajnih kompanija u regiji. Ova transakcija čin je uspjeha, koji će dovesti do novih vrijednosti”, poručio je Todorić.

Agrokor će malim dioničarima isplatiti kupovnu cijenu u roku od osam dana nakon što se Agencija za vrijednosne papire i tržište kapitala uvjeri u uspješnost ponude.

Krajem jula Agrokor je prodajnom konzorciju banaka i korporacije Pivovarne Laško uplatio dogovorenih 172 miliona eura za 53,12 posto dionica Mercatora, saopšteno je iz Agrokora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *