Erste banka ponudila na svojim bankomatima DCC uslugu za strane turiste

Dodajte komentar

Na bankomatima Erste banke tokom ove ljetnje sezone uvedena je nova usluga – Dynamic Currency Conversion (DCC). Riječ je o usluzi koja se odnosi na Maestro, Cirrus i sve MasterCard kartice izdate van Crne Gore, a koje su vezane za račune u drugim valutama (švajcarski franak CHF, američki dolar USD i švedsku krunu SEK).

Tokom podizanja gotovine na bankomatu iznos u eurima se automatski preračunava/konvertuje u drugu valutu, u zavisnosti od računa za koji je vezana kartica. Ta opcija je naročito zanimljiva u turističkoj sezoni, jer strani turisti mogu odmah vidjeti koliko iznos dobijen u eurima važi u njihovoj nacionalnoj valuti tj. valuti za koju je vezana kartica/račun. Prilikom podizanja gotovine s bankomata, uz eurski, na ekranu bankomata prikazuje se i devizni iznos, tako da korisnik može odmah znati koliki je trošak, osim u eurima, i u njegovoj valuti.

„Erste banka nastoji da uvodi najsavremenija rješenja za klijente i konstantno unapređuje svoju ponudu, pa je i uvođenje DCC usluge korak u tom pravcu, kao što je ranije bilo i uvođenje PayPass platne kartice. Naši prvi podaci pokazuju da je DCC usluga naišla na dobar prijem korisnika i očekujemo da tako bude i ubuduće“, rekao je Bojan Burić direktor Sektora upravljanja distributivnim kanalima u Erste banci.

U toku ove turističke sezone primjetno je povećanje podizanja gotovine na Erste bankomatima. Tako je do avgusta ukupno ostvareno 14,7% transakcija više nego u uporednom periodu prošle godine, dok je ukupan obim transakcija porastao 10,82% i nadmašio 32 miliona EUR. Kada su u pitanju kartice čiji su izdavaoci druge banke, bankomati Erste banke do kraja avgusta bilježe rast od 22,44% u broju transakcija, odnosno 15,65% u obimu u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *