Deset znakova da ste zavisni od Facebooka

Dodajte komentar

Kako se broj dnevnih korisnika Facebooka popeo na 829 miliona (206 miliona u Evropi), očekivano raste i broj onih koji su na ovaj ili onaj način “prikovani” za omiljenu društvenu mrežu. Rijetko ko će priznati da je zavistan od Facebooka, nego ima pokazatelja koji to itekako potvrđuju.

Pogledajmo neke od njih prema izboru Before it’s news-a:

1. Očajnički tražite lajkove
Facebook je mjesto na kojem mnogi traže pažnju, a kada ostanu uskraćeni za desetine i stotine “lajkova”, budu razočarani. Facebook zasigurno nije mjesto na kojem treba tražiti dokaz sopstvene vrijednosti, prenosi Poslovni.

2. Igrate igre po cijeli dan
FarmVille, Mafia Wars i Zynga Poker samo su neke od igara koje pružaju razonodu na Facebooku. Sve je u redu ako na igrice ne potrošite par sati ili čak – osmosatno radno vrijeme.

3. Trud oko slike profila
Iako slika govori više od hiljadu riječi, trud koji ulažete oko uređivanja profilne slike ili česta promjena iste mnogo govori o vašem “odnosu” s Facebookom. Primjera radi, ako vam treba sat vremena da uredite profilnu sliku, to su prvi znaci zavisnosti od Facebooka.

4. Neprekidni statusi
Mnogi ljudi svakodnevno nas izvještavaju o svojim aktivnostima. Što su pojeli, gdje su bili, što su kupili i što su pili. Otkrivaju nam mnoge detalje iz svog života za koje je pitanje želimo li ih uopšte znati.

5. Izlaganje frustracija
I dok nekima služi uglavnom za zabavu, ima korisnika koji u Facebooku vide savršenu priliku za izbacivanje frustracija različitih vrsta. Neko će se tako u ljutnji osvrnuti na zamršenu emotivnu situaciju dok će drugi prigovarati zbog visokih cijena u restoranu.

6. Stavljate statuse umjesto da ste sa prijateljima
Dok vaše društvo roštilja i igra fudbal na suncu, vi ste zatvoreni u svoja četiri zida. Stavljate statuse, ulazite u rasprave… Sigurno ima i boljih načina za upotpuniti vrijeme.

7. Koristite Facebook i napolju
Ako se ne odvajate od mobilnog telefona dok ste primjera radi u tramvaju, na koncertu ili u bioskopu, to mogu biti znakovi zavisnosti.

8. Provjeravate ljude preko Facebooka
Nakon što ste dobili novog “Facebook” prijatelja, trošite sate i sate na pretraživanje njegovog profila. Još ako tu ima mnogo fotografija, zaista ćete potrošiti mnogo vremena u zadiranje u tuđe živote.

9. Online komunikacija
Ako vam nakon određenog vremena, chat, likeovi, shareanje, i komentarisanje postane glavno sredstvo komunikacije, pitajte se koliko je to zdravo za vas. Odgovor glasi: nije. Uvijek se bolje naći s osobom “oči u oči” nego komunicirati mrežom.

10. Očajnički tražite nove FB prijatelje
Neki se opterećuju s brojem prijatelja pa tako u želji povećanja tog broja često posegnu za ljudima koje uopšte ne znaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *