Njemačkoj privredi prijeti recesija

Dodajte komentar

Njemačka je privreda u drugom tromjesečju pala za 0,2 posto u odnosu na prethodno, a kako je u tekućem kvartalu zaredao niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja, analitičari upozoravaju na opasnost od recesije.

Pad njemačkog bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu, po prvi put nakon više od godinu dana, ponajviše je posljedica pada ukupnih kapitalnih investicija za 2,3 posto i građevinskih ulaganja za 4,2 posto. Lična i javna potrošnja ojačale su, pak, za 0,1 posto, dok je izvoz porastao 0,9, a uvoz 1,6 posto.

Pad investicija bio je očekivan, nakon snažnog rasta u prvom tromjesečju kada je blaga zima omogućila veću građevinsku aktivnost. No, analitičari kažu i da je pad ulaganja posljedica napetosti u odnosima s Rusijom zbog krize u Ukrajini i sankcija koje su Evropska unija i SAD uvele Rusiji, a Moskva odgovorila protivmjerama.

Pad ulaganja u fabrike i opremu za 0,4 posto posljedica je i ukrajinske krize te sankcija Rusiji. Kako je Rusija veliki njemački trgovinski parter, dok potražnja iz članica eurozone slabi, moguće je da će zbog toga u drugoj polovini godine usporiti tempo rasta izvoza, kaže Thilo Heidrich, ekonomist u Postbank, koji ipak očekuje blagu stopu rasta privrede u trećem tromjesečju.

Međutim, dio analitičara očekuje nastavak slabosti u tekućem kvartalu. Tako Ifo institut procjenjuje da će rast BDP-a u trećem tromjesečju biti ‘blizu nuli’, dok je DIW institut upozorio na opasnost od recesije, koja se definiše kao pad ekonomije dva tromjesečja zaredom.

Posljednji pokazatelji ne daju jasnu sliku. Povjerenje njemačkih ulagača palo je u avgustu na najniži nivo od 2012. godine, dok je raspoloženje preduzetnika oslabilo četvrti mjesec zaredom. Doduše, izvoz i industrijska proizvodnja blago su porasli, no oštro su pale industrijske narudžbe.

Zbog toga je Bundesbanka poručila da sumnja u snažniji oporavak u drugoj polovini godine te da su njezine procjene rasta možda preoptimistične. U junu je Bundesbanka prognozirala rast u ovoj godini za 1,9 posto u odnosu na lani.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *