Hrvatska Vlada od banaka i telekom operatera traži da oproste dugove najugroženijima

Potpredsjednica Vlade i ministarka socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar financija Boris Lalovac juče su se sastali s predstavnicima Hrvatskog udruženja banaka i telekom operatera kako bi pronašli rješenje za dugove socijalno najugroženijih građana.

Nakon sastanka održanog u Ministarstvu socijalne politike, potpredsjednica Opačić je rekla da je riječ o građanima koji su dužni manje od 10.000 kuna(oko 1300 eura) duže od godinu dana.

„Mislimo da je doista riječ o ljudima koji će te dugove teško vratiti i tražimo neko rješenje kako bi došlo do oprosta tih dugova“, izjavila je Opačić, istakavši da se pritom vodi računa o kojoj se kategoriji dužnika radi. Pojasnila je da od ukupnog broja dužnika, koji iznosi 140.000, a dužni su nešto više od 500 miliona kuna, njih 9 i po hiljada imaju oročenu štednju, što znači da igraju „nepošteno“, kazala je. Opčić.

„Oni ne ulaze u bilo kakvu priču o oprostu. Međutim, postoji jedan veliki dio, oko 70.000 dužnika, koji spadaju u kategorije penzionera, nezaposlenih i onih koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, dakle korisnici socijalne pomoći“, rekla je Opačić, dodavši da se na današnjem sastanku razgovaralo o tim kriterijumima. „Oprost ide samo onima koji doista ni na koji način ne mogu vratiti dugove“.

„Razmišljamo u dva smjera, jedan je Zakon o stečaju potrošača koji je nedavno išao u javnu raspravu, međutim, danas smo govorili o drugim zakonskim rješenjima koja već postoje u Evropskoj uniji“, kazao je Lalovac. Pojasnio je da je tu riječ o posebnoj kategoriji građana, koji su se zbog krize našli u situaciji da ne mogu vraćati dugove.

„Radi se o krizi koja je dugogodišnja i država ovdje mora intervenisati“. Naglasio je da konačni dogovor s ostalim poovjerenicima tek predstoji, no država će pokazati da je socijalna i stati u zaštitu građana koji zaista ne mogu otplaćivati dugove.

Check Also

Ambasador Ruske Federacije posjetio Asocijaciju menadžera Crne Gore

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Crnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *