Hrvatska Vlada od banaka i telekom operatera traži da oproste dugove najugroženijima

Dodajte komentar

Potpredsjednica Vlade i ministarka socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar financija Boris Lalovac juče su se sastali s predstavnicima Hrvatskog udruženja banaka i telekom operatera kako bi pronašli rješenje za dugove socijalno najugroženijih građana.

Nakon sastanka održanog u Ministarstvu socijalne politike, potpredsjednica Opačić je rekla da je riječ o građanima koji su dužni manje od 10.000 kuna(oko 1300 eura) duže od godinu dana.

„Mislimo da je doista riječ o ljudima koji će te dugove teško vratiti i tražimo neko rješenje kako bi došlo do oprosta tih dugova“, izjavila je Opačić, istakavši da se pritom vodi računa o kojoj se kategoriji dužnika radi. Pojasnila je da od ukupnog broja dužnika, koji iznosi 140.000, a dužni su nešto više od 500 miliona kuna, njih 9 i po hiljada imaju oročenu štednju, što znači da igraju „nepošteno“, kazala je. Opčić.

„Oni ne ulaze u bilo kakvu priču o oprostu. Međutim, postoji jedan veliki dio, oko 70.000 dužnika, koji spadaju u kategorije penzionera, nezaposlenih i onih koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, dakle korisnici socijalne pomoći“, rekla je Opačić, dodavši da se na današnjem sastanku razgovaralo o tim kriterijumima. „Oprost ide samo onima koji doista ni na koji način ne mogu vratiti dugove“.

„Razmišljamo u dva smjera, jedan je Zakon o stečaju potrošača koji je nedavno išao u javnu raspravu, međutim, danas smo govorili o drugim zakonskim rješenjima koja već postoje u Evropskoj uniji“, kazao je Lalovac. Pojasnio je da je tu riječ o posebnoj kategoriji građana, koji su se zbog krize našli u situaciji da ne mogu vraćati dugove.

„Radi se o krizi koja je dugogodišnja i država ovdje mora intervenisati“. Naglasio je da konačni dogovor s ostalim poovjerenicima tek predstoji, no država će pokazati da je socijalna i stati u zaštitu građana koji zaista ne mogu otplaćivati dugove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *