Šta će Dragi reći u četvrtak?

Dodajte komentar

Savjet Evropske centralne banke odlučivaće u četvrtak koji pravac da zauzme u monetarnoj politici. Do nedavno, bilo je veoma lako odrediti sljedeće poteze ECB, ali ovog puta, čini se da će biti drugačije, piše Erste Bank Research u svom redovnom njuzleteru u kojem komentariše nedelju pred nama.

Smanjivanje referentne kamatne stope već je viđeno u junu a za sredinu septembra je predviđeno puštanje prve tranše dodatne likvidnosti kroz TLTRO. Nakon poslednjeg sastanka Savjeta ECB početkom avgusta, bilo je jakih nagovještaja da je program ECB koji uključuje kupovinu ABS (asset backed securities) možda na pomolu. Međutim, najnovije izjave predsjednika ECB Dragija su toj politici dodale još jedan elemenat monetarne politike.

U toku prezentacije o Evropskom tržištu rada, na redovnom godišnjem simpozijumu FED u Kanzasu, Dragi je dao nekoliko nagovještaja u vezi sa očekivanom inflacijom u eurozoni. Dragi je istakao da su inflatorna očekivanja na finansijskim tržištima tokom avgusta opala na svim vremenskim horizontima. ECB već dugo pominje pad inflacije na srednji rok kao preduslov za značajniju kupovinu hartija od vrijednosti odnosno državnih obveznica.

Tržišta su ovu primjedbu primila kao nagovještaj dodatnog popuštanja monetarne politike što je dovelo do pada prinosa na obveznice. Moguće je da tržište previše entuzijastično čita Dragijeve komentare, kao što je to primijetio njemački ministar finansija Šojble, ali će na konferenciji za novinare u četvrtak sigurno biti mnogo pitanja.

Mi smo skloni da očekujemo da program veće kupovine hartija od vrijednosti još neće biti najavljen. Međutim, jasno je i da ove Dragijeve primjedbe nisu bile slučajne i da je Dragi vjerovatno želio da pruži tržištima nagovještaj o tome na šta bi trebalo da obrate pažnju kad budu razmišljali o tome u kome trenutku bi se ovakav program masovne kupovine hartija od vrijednosti mogao pojaviti.

Po našem mišljenju to će se vjerovatno dogoditi tek krajem godine.

Očekuje se da će ECB u četvrtak kad bude prezentovala svoje kvartalne prognoze, saopštiti da su očekivanja privrednog rasta dodatno korigovana naniže, što takođe ukazuje da se labavljenje monetarne politike može očekivati u nekom kraćem periodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *