“Hipo u Srbiji stabilan i zarađuje”

Hipo Alpe Adria banka Srbija je u prvih sedam mjeseci ove godine poslovala pozitivno i nakon oporezivanja bilježi dobit od 1,079 miliona eura, kažu u toj banci.

Proces reorganizacije Hipo Alpe Adria grupe iz Austrije je u toku i proces reprivatizacije mreže u jugoistočnoj Evropi bliži se kraju, navode u srpskoj banci kćerki.

Kako dodaju, prema aktuelnom planu, potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa novim vlasnikom Hipo Alpe Adria banaka u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i BiH može očekivati do kraja ove godine, pošto su pregovori za potencijalnim investitorima u toku.

Kako bi svi koraci ovog procesa bili realizovani na najbolji mogući način, bilo je neophodno povlačenje određenih poslovnih poteza, zbog kojih su u polugodišnjim rezultatima Grupe u Austriji iskazani negativni pokazatelji, objašnjavaju u Hipo banci Srbija.

Naime, austrijska Hipo Alpe Adria Bank International AG je u prvoj polovini ove godine zabilježila negativan rezultat od 1,67 milijardi eura, što je posljedica izdvajanja jednokratne rezerve od 1,44 milijarde eura, koja najvećim dijelom potiče iz Hypo Alpe Adria banke u Italiji, dok značajno manji iznos potiče iz portfolija mreže banaka u jugoistočnoj Evropi.

“Rezultat Hipo Alpe Adria Bank International AG ne utiče na poslovanje banke u Srbiji”, ističu u Hipo banci Beograd, predočavajući da zvanični izvještaji potvrđuju da ta banka u Srbiji posluje stabilno, o čemu svjedoči visoka likvidnost i adekvatnost kapitala koja trenutno iznosi 21,44 odsto, što je znatno iznad regulatornog minimuma od 12 procenata, koji je propisala Narodna banka Srbije.

B92

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *