Alibaba kreće u IPO, vrijedi preko 120 milijardi

Dodajte komentar

Privatna kineska internet mega-kompanija Alibaba Group Holding krenuće u narednih nedelju dana u inicijalnu javnu ponudu dionica, objavio je Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore bliske kompaniji.

Dionice ove korporacije biće plasirane na berzi New York Stock Exchange (NYSE), a prvi trgovinski dan mogao bi biti već ponedjeljak, 8. septembra.

Prema zadnjim procjenama Alibaba Group vrijedi između 120 i 130 milijardi američkih dolara, a tačna vrijednost biće utvrđena nakon što se javno objavi cijena dionice. Kroz javnu ponudu dionica ova bi kompanija mogla prikupiti oko 20 milijardi dolara dodatnog kapitala, što bi značilo da će nadolazeći IPO biti jedan od najvećih u istoriji.

U posljednjem kvartalu Alibaba bilježi dobit od gotovo 2 milijarde dolara, te 46%-tni porast prihoda. Uz to, Alibaba na svim svojim internetskim uslugama ima i oko 188 miliona aktivnih korisnika mjesečno – čak 25 milion više nego u prethodnom tromjesečju. Kao rezultat ovog ubrzanog rasta očekuje se i veoma velik interes investitora za njihove dionice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *