U oktobru vanredni samit EU-a posvećen rastu i zapošljavanju

Dodajte komentar

Čelnici Evropske unije održat će u listopadu vanredni samit o rastu i zapošljavanju na prijedlog Italije, zabrinuti krhkim ekonomskim oporavkom 28-očlanog bloka.

“Posljednjih su nedelja ekonomski podaci potvrdili da je oporavak, posebno u eurozoni, slab, inflacija izuzetno niska, a nezaposlenost neprihvatljivo visoka”, navodi se u izjavi izdanoj nakon sastanka svih 28 čelnika EU-a u Briselu u subotu kasno naveče.

Vanredni samit biće skoncentrisan na “zapošljavanje, posebno zapošljavanje mladih”, koje ostaje velik problem u evropskim pokušajima oživljavanja stagnirajuće ekonomije.

Italija poziva na veću fleksibilnost strogih pravila EU-a o proračunskom deficitu, zajedno sa zemljama poput Francuske, tvrdeći da pretjerana koncentrisanost na oštre mjere štednje u njemačkom stilu otežava oporavak Evrope.

“Evropa mora biti više od… pravila i ekonomskih proračuna”, rekao je novinarima italijanski premijer Matteo Renzi nakon sastanka u Briselu.

Renzijev portparol je izjavio da će se samit o ekonomskoj situaciji održati 7. oktobra. Odvojeni samit 18 članica eurozone takođr će se održati na jesen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *