Euroskeptična stranka mogla bi ući u regionalni parlament Njemačke

Dodajte komentar

Njemačka euroskeptična stranka mogla bi ući u regionalni parlament po prvi put na izborima u pokrajini Saskoj, najvećoj saveznoj pokrajini u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, koji se održavaju u nedjelju.

Dok se očekuje da će konzervativni hršćanski demokrati (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel ostati dominantna sila u parlamentu Saske, s najviše će se zanimanja čekati rezultat euroskeptične Alternative za Njemačku (AfD), za koju ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da bi mogla osvojiti do 7 posto glasova na izborima.

AfD je osnovana prošle godine i koketira s krajnjom desnicom, a proljetos je osvojila sedam od 96 njemačkih mandata na izborima za Evropski parlament. U Saskoj AfD očekuje prva zastupnička mjesta u nekom njemačkom pokrajinskom parlamentu i definitivno pozicioniranje kao nove političke snage u zemlji.

Ta je stranka uspješno kapitalizovala zabrinutost birača zbog broja tražitelja azila koji pokušavaju ući u zemlju te zabrinutost zbog kriminala na granici s Poljskom i Češkom.

Ispitivanja javnog mišljenja također pokazuju da će premijer Saske Stanilaw Tillich (CDU) vjerovatno morati naći novog koalicionog partnera nakon izbora.

Prema anketama, njegov sadašnji saveznik, stranka Slobodni demokrati, neće osvojiti potrebnih pet posto glasova za ulazak u parlament.

U rezultatu toga, Tillich će biti prisiljen okrenuti se socijaldemokratima ili Zelenima kako bi sastavio novu vladu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *