Air Serbia na dobrom putu da ostvaruje profit do kraja 2014.

Dodajte komentar

Srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia je na dobrom putu da počne da posluje sa profitom do kraja godine pošto je za prvih šest meseci zabeležila rast ukupnog prihoda od 82 odsto u odnosu na isti prošlogiodišnji period.

U prvoj polovini 2014. godine zabeležen je ukupni prihod od 102 mikliona eura u odnosu na 56 miliona eura, koliko je ostvareno u isto vreme 2013. godine, navela je Air Serbia. Ukupno 944.000 putnika je koristilo usluge ove aviokompanije između januara i juna ove godine, gotovo 70 procenata više nego u istom periodu prošle godine.

Air Serbia Cargo je takođe poslovao značajno bolje u prvoj polovini godine i prevezao ukupno 907 tona tereta, što predstavlja rast od 65 procenata u odnosu na prvu polovinu 2013. godine. Prihod od prevoza tereta porastao je 32 odsto, što ga čini važnom uslugom i faktorom rasta za Air Serbiu.

Kapacitet za prevoz putnika Air Serbia, koji se meri proizvodom ukupnog broja raspoloživih sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers – ASK), je iznosio 1.588 miliona do kraja prve polovine 2014. godine, što predstavlja rast od 85 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Od 26. oktobra 2013. godine, Air Serbia je uvela u upotrebu devet aviona Airbus, od kojih su dva aviona Airbus A320 predata u drugom kvartalu 2014. godine, čime je prosečna starost flote umanjena sa 25 godina na 10 godina.

Generalni direktor Air Serbie Dane Kondić je tim povodom rekao da je nacionalni avio prevoznik na dobrom putu da stvori profitabilnu, snažnu aviokompaniju do kraja tekuće finansijske godine, u skladu sa obavezom koju ima prema deoničarima – Vladi Srbije i Etihad ervejzu.

“Očekujemo da će se trend rasta nastaviti i u drugoj polovini 2014. godine, kada ćemo nastaviti proces ponovnog povezivanja Balkana sa novim tržištima, kombinacijom direktnih letova i proširenja saradnje sa našim kod-šer partnerima. Nesumnjivo pružamo širok izbor, brojne pogodnosti i udobnost našim putnicima,” rekao je Kondić.

Ubrzani rast regionalne mreže linija Air Serbia ka ukupno 38 destinacija do kraja juna 2014. godine, jedno novo i četiri proširena kod-šer partnerstva i savremenija i pouzdana flota su ključni faktori rasta broja prevezenih putnika i obima tereta. U prvoj polovini godine, Air Serbia je uspostavila 11 novih linija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *