Roming se ukida početkom 2015.?

Dodajte komentar

Crna Gora je dio regionalne inicijative koja će omogućiti da od 1. januara 2015. bude ukinut roming za građane koji putuju u države regiona, rekao je direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Zoran Sekulić.

Sporazum će, kako je Sekulić rekao Vijestima, najvjerovatnije biti potpisan u okviru Infofesta 28. i 29. septembra, koji organizuje Agencija u Budvi. Potpise bi trebalo da stave ministri nadležni za telekomunikacije.

“Besplatan roming bi krenuo do početka naredne godine, jer je potrebno da neke potpisnice prilagode svoje zakonodavstvo takvoj novini. Tako bi se utvrdilo pravilo reciprociteta između potpisnica da se isključi roming, odnosno da se primijeni direktiva EU. U Crnoj Gori imamo i sad mogućnost da naložimo operatorima da primijeni tu direktivu, ali bi to važilo samo za turiste u Crnoj Gori, a ne i naše državljane prilikom posjeta dragim državama”, objasnio je Sekulć.

Cilj regulatornih tijela u regionu je ukinuti sve troškove rominga (pozivi, sms, podaci). Moguću prepreku u ovom procesu vjerovatno će predstavljati negodovanje od strane mobilnih operatera, kojima će tako biti manji prihodi.

Osim Crne Gore, kako je rekao Sekulić, u inicijativu su uključene Srbija, Albanija, Makedonija i Turska, ali je sporazum otvoren i za drage države regiona. Prije samog potpisivanja, regulatori iz regiona će se sastati u Makedoniji. Nakon potpisivanja, uslijedilo bi regulisanje na nacionalnom nivou sa operaterima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *