Pozitivni rezultati NLB Grupe: Preobražaj donosi rezultate i veće povjerenje

Dodajte komentar

”Dokazujemo, da preobražaj banke donosi rezultate i povjerenje stranaka”, je na novinarskoj konferenciji prilikom polugodišnjih rezultata izjavio predsjednik uprave Janko Medja. Pri tome se zahvalio strankama i vlasniku za iskazano povjerenje i zaposlenima za obavljeni posao. Rezultati prvog polugođa su podsticajni. NLB posluje uspješnije od bankarskog sektora i ključnih konkurenata, što je posledica održive transformacije banke, izraženo aktivnog nastupa na tržištu, proaktivnog rada sa strankama, pametnog pristupa upravljanju sa rizicima i prelaza od optimalizacije broja zaposlenih prema razvoju kadrova. NLB ide planiranim putem i strateškim ciljevima.

Poboljšana profitabilnost, stabilni mjesečni čisti prihodi od kamata i niži troškovi

Grupa Nove Ljubljanske banke je u prvom polugođu ostvarila 34 miliona eura čiste dobiti, a dobit matične banke je dostigao iznos od 35,8 miliona eura. NLB je uz jako opadanje ispravki vrijednosti i rezervisanja osjetno povećala prihode i smanjila troškove. Ukupni prihodi na nivoju NLB Grupe su se u poređenju sa istim periodom prethodne godine povećali za 26%, to je za 51,5 miliona eura. Troškove je banka smanjila za 5,9 % na 96,7 miliona eura, a na nivou grupe su bili manji za 7,2 % i dostigli iznos od 150,2 miliona eura.  Boljem rezultatu su doprinjeli i osjetno manji troškovi ispravki i rezervisanja. Isti su se na nivou grupe smanjili za 54,5 procenta na 66 miliona eura, a na nivou NLB za 59,4 procenta na 53,4 miliona eura.

” Uz očekivane više troškove, povezane sa prestrukturiranjem i prilagođavanju ispravki i rezervisanja, NLB ostaje kod prognoze ”solidnosg rezultata” na kraju godine”, je prilikom predočavanja rezultata izjavio član uprave Archibald Kremser.

NLB je promoter i generator poslova ,zajedno sa strankama dokazujemo, da banka aktivno podržava slovenačku privredu

” Banka je uspjela da se revitalizuje na svim tržišnim proizvodima, aktivno traži poslove i bilježi povoljne trendove na području poslovanja sa stanovništvom i privredom,” izjavio je član uprave Blaž Brodnjak. U prvom polugođu 2014. godine smo povećali tržišno učešće kako kod kredita privredi i stanovništvu, tako i kod depozita privrede i stanovništva.

Odobrili smo preko 772,3 mio eura kredita privredi, od toga 193,5 mio eura novih kredita. Na strani depozita bilježimo neto porast privrede u iznosu od 85 mio eura. Odobrili smo 212 mio eura garancija, 193 mio eura garancijskih limita i uveli novi proizvod garancijske linije. Bilježimo 2562 novih poslovnih računa, promet sa poslovnim karticama smo povećali za skoro 6 procenata.

Stanovništvu smo odobrili 192 mio eura novih kredita, pri čemu se portfolijo povećao za 16.5 mio eura. Stranke su nam povjerile za 129 mio eura više depozita, od toga čak 45 mio eura dugoročnih. Povećala su se ulaganja u NLB Fondove i NLB Vito i povećala sredstva u individualnom upravljanju. U ovom polugođu su se za 117 procenata povećale i kupovine na rate sa platnim karticama. Navedeni podaci dokazuju ponovno povjerenje stranaka u banku.

U ovom polugođu se u velikoj mjeri završila optimalizacija poslovne mreže. Uprkos zatvaranju poslovnica (filijala) i odstranjivanju bankomata stranke nam ostaju vjerne. Ubuduće planiramo ulaganje u obnovu poslovne mreže, standardizaciju filijala i uvođenje otvorenog koncepta filijala, koji će se zasnivati na neposrednom kontaktu bankara i stranke.

Banka je jedan od ključnih činilaca prestrukturiranja slovenačke privrede. Nekoliko većih poslova je već zaključeno (Mercator, Pivovarna Laško), sa čime na najzahtjevnijim primjerima dokazujemo, da NLB i bankarski sistem djeluju.

U banci počinjemo sa projektom Centar inovativnog preduzetništva, sa kojim želimo postati jedna od vodećih snaga u razvoju preduzetništva u Sloveniji.

Dosledno ostvarujemo pametni pristup upravljanju sa rizicima

” I područje upravljanja sa rizicima je na dobrom putu, jer ne bilježimo većih iznenađenja, a takođe očekujemo do kraja godine produženje stabilnog nivoa rezervisanja i ispravki. Dosledno ostvarujemo pametni pristup upravljanju sa rizicima i ostajemo konzervativni, a usmjereni na posao,” naglasio je član uprave Andreas Burkhart. U prvom polugođu smo razvili novi bodovni model za preduzeća i samostalne preduzetnike, sa kojim možemo izvršiti ocjenu kvaliteta stranke u roku od 24 časa za skoro 90 posto stranaka. Daljnji razvoj cjelovitog sistema ranog obavještavanja olakšaće rano prepoznavanje eventualnih problema stranaka. Transformacija procesa upravljanja sa kreditnim rizicima omogućava brže i cjelovitije razmatranje stranaka, koje imaju poteškoće sa otplatom dugova. U prvom polugođu smo uveli i promjene na području upravljanja sa lošim ulaganjima sa uvođenjem proaktivnog i prilagljivijeg nastupa.

Veći dio programa transformacije biće završen do kraja godine

Program transformacije (preobražaja) teče po planu. Polovina od 26 projekata, sa kojima je banka počela prije godine dana, već su u cjelosti završeni. Preostali projekti su u punom toku i očekujemo, da će biti do kraja godine završenih više od 70 %. U programu reorganizacije nas u ovoj godini čeka još 4. faza. Na području optimalizacije zaposlenih je realizovano već 85 procenata od plana, od toga bilježimo 63 procenta na osnovu tzv. ”mekih metoda”. U cjelokupnom procesu smanjivanja broja zaposlenih dosledno smo poštovali Kolektivni ugovor. ” Od optimalizacije broja kadrova prelazimo na razvoj kadrova u pravcu poboljšanja ciljnog rukovođenja, razvoja kompetencija zaposlenih, sa naglaskom na vrijednostima. S time prelazi vrlo zahtjevni period prestruktuiranja banke u drugu fazu, sa naglaskom na neprekidnom poboljšanju na svim područjima bankarskog poslovanja. Ključno će biti naći prave odgovore na pitanja, šta možemo raditi bolje, od čega možemo odustati i šta donosi dodatu vrijednost strankama,” je na kraju naglasio predsjednik uprave Janko Medja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *