Uniqa: Bruto dobit skočila 24,7 odsto

Dodajte komentar

Austrijska osiguravajuća kuća Uniqa objavila  je danas da je u prvoj polovini godine povećala dobit prije oporezivanja za četvrtinu, najavljujući osjetno bolji rezultat i u cijeloj 2014. Dobit prije oporezivanja smanjena je u prvoj polovini godine 7,7 posto, na 181,4 miliona eura.

Ako se uzme u obzir da je prošlogodišnji rezultat podigao jednokratni prihod od prodaje hotelske grupe u visini 51 milion eura, dobit je poskočila 24,7 posto, navodi se u saopštenju.

Zaračunate premije uvećane su dva posto, na 3,13 milijardi eura. Kombinovana kvota poboljšana je za 1,1 postotni bod, na 98,3 posto, uprkos zahtjevima povezanim sa štetama od poplava u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Nepovoljno je na rezultat austrijskog osiguravatelja uticao otpis obveznica Hypo Alpe Adria Bank Internationala, u iznosu 19 miliona eura.

“Na dobrom smo putu da znatno povećamo našu dobit prije oporezivanja u 2014. u cjelini u odnosu na 2013.”, rekao je izvršni direktor Andreas Brandstetter.

Prošle je godine Uniqa ostvarila dobit prije oporezivanja u visini 305,6 miliona eura.

Ta prognoza pretpostavlja stabilna tržišta kapitala, umjereno poboljšanje u ekonomiji i uobičajene gubitke povezane s elementarnim nepogodama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *