Kompanija Energean započela investicioni programi od 225 miliona u sjeverozapadnoj Grčkoj

Energean Oil & Gas, međunarodna kompanija za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, fokusirana na Sredozemlje i oblast Severne Afrike, pokrenula je novi investicioni program od 225 miliona US dolara, za razvoj 30 miliona barela rezervi u Severo-zapadnoj Grčkoj i za povećanje dnevne proizvodnje sa polja Prinos, Prinos North i Epsilon na 10,000 barela nafte do 2016 godine.

Novi investicioni program uključuje bušenje 15 naftnih bušotina kao i instalaciju dve nove automatske naftne platforme na poljima Prinos North i Epsilon koje će predstavljati zaleđinu već postojeće operativne infrastrukture kompanije Energean.
Dodatno, Energean je od kompanije KCA Deutag kupila pomoćnu naftnu bušilicu Glen Esk, i Energean namerava da ubuduće koristi svoju sopstvenu posadu za bušenje naftnih bušotina kako bi na taj način značajno umanjila troškove bušenja i stekla operacionu fleksibilnost za maksimalnu obnovu rezervi sa basena Prinos.
Nova bušilica biće preimenovala u “Energean Force” i očekuje se da započne sa bušenjem u Grčkoj početkom decembra.

Komentarišući kupovinu naftne bušilice i početak novog investicionog programa, gospodin Mathios Rigas, Predsedavajući i Glavni i izvršni direktor Energean Oil & Gas-a je izjavio: “Kompanija Energean je investirala preko 250 miliona dolara od 2007 godine i uspela je da održi Grčku prisutnu na globalnoj mapi zemalja poroivođača ugljovodonika. Prinos, jedino dokazano i proizvodno naftno polje u Grčkoj, proizvelo je do sada 115 miliona barela nafte, iako su njegove rezerve inicijalno bile proračunate na 60 miliona naftnih barela. Sada Prinos ulazi u novu eru, sa investicijama kompanije Energean, i naučna istratraživanja su dokazala da postoji značajan prostor za ekstrakciju dodatnje proizvodnje putem bušenja novih naftnih bušotina i putem šire primene najsavremenijih tehnika za obnovu naftne proizvodnje u vreme kada je Grčki sector proizvodnje ugljovodonika spreman da odigra značajnu ulogu u pokušaju da obnovi Grčku ekonomiju, nakon 7-mo godišnjeg perioda recesije. “

Kompanija Energean nedavno je objavila da, sudeći po izveštaju kompetentnih osoba/izvora, koje je sprovela nezavisna konsultantska firma ERC Equipose LTD, obnovljive rezerve nafte (2P) u njenom vlasništvu u zalivu Kavala premašuju 30 miliona naftnih barela, dok su 2C izvori procenjeni na 27 miliona barela.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.