Koliko Hrvata je našlo posao u Evropskoj uniji

Dodajte komentar

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Hrvatska postala članica Europske unije (1. srpanj 2013). Jesu li od tada građani osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama EU, portal MojPosao istražio je u anketi sprovedenoj na više od 600 ispitanika.

Velika većina ispitanika, njih 85% kaže da ulaskom Hrvatske u EU nisu osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama Unije. I dok neki ispitanici komentarišu kako im se čini da je sada još teže pronaći posao u inostranstvu, drugi podsjećaju da za hrvatske građane postoje ograničenja.

„I dalje su nam potrebne radne dozvole za sve razvijene zemlje u Evropskoj uniji“, kaže jedan od ispitanika, a drugi se žali na evropsku birokratiju: „Puno pisanja i ličnih podataka i sve to uzalud. Ja sam inženjer elektrotehnike s dobrim radnim stažem u struci, a odlično govorim i pišem engleski, italijanski, arapski i ruski jezik.“

Od pristupanja Hrvatske Uniji, posao u EU pronašlo je 8% ispitanika.
„Preselio sam u Irsku i u par mjeseci pronašao posao. U mjesec dana zaradim skoro koliko sam u Hrvatskoj zaradio u godinu dana“, kaže jedan ispitanik.

Drugi ispitanik smatra da ograničenja zapošljavanja stranih radnika nisu velika prepreka: „Čak i u zemljama koje su uvele privremena ograničenja, ipak imate prednost pred radnicima iz zemalja koje nisu članice.“

Prilika za usavršavanje u zemljama Evropske unije otvorila se za 7% ispitanika. Uglavnom je riječ o usavršavanju u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *