Koliko Hrvata je našlo posao u Evropskoj uniji

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Hrvatska postala članica Europske unije (1. srpanj 2013). Jesu li od tada građani osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama EU, portal MojPosao istražio je u anketi sprovedenoj na više od 600 ispitanika.

Velika većina ispitanika, njih 85% kaže da ulaskom Hrvatske u EU nisu osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama Unije. I dok neki ispitanici komentarišu kako im se čini da je sada još teže pronaći posao u inostranstvu, drugi podsjećaju da za hrvatske građane postoje ograničenja.

„I dalje su nam potrebne radne dozvole za sve razvijene zemlje u Evropskoj uniji“, kaže jedan od ispitanika, a drugi se žali na evropsku birokratiju: „Puno pisanja i ličnih podataka i sve to uzalud. Ja sam inženjer elektrotehnike s dobrim radnim stažem u struci, a odlično govorim i pišem engleski, italijanski, arapski i ruski jezik.“

Od pristupanja Hrvatske Uniji, posao u EU pronašlo je 8% ispitanika.
„Preselio sam u Irsku i u par mjeseci pronašao posao. U mjesec dana zaradim skoro koliko sam u Hrvatskoj zaradio u godinu dana“, kaže jedan ispitanik.

Drugi ispitanik smatra da ograničenja zapošljavanja stranih radnika nisu velika prepreka: „Čak i u zemljama koje su uvele privremena ograničenja, ipak imate prednost pred radnicima iz zemalja koje nisu članice.“

Prilika za usavršavanje u zemljama Evropske unije otvorila se za 7% ispitanika. Uglavnom je riječ o usavršavanju u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Check Also

Pržno dobilo novo šetalište

Pržno je dobilo novo šetalište, koje je sinoć svečano otvoreno u okviru manifestacije “Budvanske večeri”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.