Hrvatska dijeli pasoše bogatim strancima

Dodajte komentar

Hrvatska vlada najavljuje mogućnost davanja državljanstva stranim ulagačima kao jednu od mjera privlačenja investicija i stabilizacije državnih finansija. Cijena hrvatskog pasoša za sada je nepoznata, a domaća javnost već analizira šta prodaja državljanstva zapravo podrazumijeva, piše Oslobođenje.

Ocjenjuje se da je ponuda jako atraktivna, jer se s pasošem Hrvatske postaje i državljanin Evropske unije, odnosno osigurava sloboda kretanja i boravak u svim zemljama EU, ali se otvaraju i pitanje da li će pasoš moći da kupuju i “bjelosvetski milijarderi koji su do svog bogatstva, eventualno, došli kriminalnim radnjama”.

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je mogućnost da država ponudi stranim ulagačima državljanstvo, istakavši da se o tome “još razgovara”, dok su šef najmlađe članice EU Ivo Josipović i ministar privrede Ivan Vrdoljak namjeru vlade odmah javno podržali.

Josipović je, navodi sarajevski dnevnik, pozdravio ideju da se stranim ulagačima koji investiraju određeni iznos u Hrvatsku dodijeli državljanstvo, jer smatra da je i to jedan od načina privlačenja stranih ulaganja.

Vrdoljak, takodje, smatra da država treba da ponudi hrvatske pasoše investitorima koji su u Hrvatsku uložili velik iznos novca i zaposlili lokalne ljude. Nije precizirao koliki je taj “veliki iznos”, ali je i otkrio da investitori (koje nije imenovao) i danas dobijaju hrvatske pasoše, uz preporuke pojedinih (neimenovanih) ministara.

“Sada bi to trebalo biti ozbiljno organizovan proces”, poručuje Vrdoljak, uz napomenu da svi prethodno moraju da prođu bezbjednosne provjere.

Spekulacije o mogućim zloupotrebama predsjednik Josipović vidi kao dio domaćeg mentaliteta punog bezrazložnog opreza i podsjeća da će nadležni uraditi svoj dio posla.

“Mi smo, valjda, takve naravi da odmah tražimo ono loše što bi moglo biti, pa će sada ovdje silna mafija navaliti i dobiti hrvatsko državljanstvo. Neće! To je posao policije i tajnih službi koje bi svakoga ko reflektuje na hrvatsko državljanstvo dobro provjerili”, jasan je Josipović.

I premijer Milanović poručuje da se bez bezbjednosnih i strogih provjera neće dopusti dodjela pasoša bogatim strancima mada, prema njegovim rečima, nijedna država baš “ne čeprka do tančina porijeklo nekog novca”.

U prvim reagovanjina na najavu mogućnosti davanja državljanstva stranim ulagačima konstatuje se, između ostalog, diskriminatorski aspekt najavljenog rješenja. Naime, oni stranci koji nisu milijarderi, a žele aplicirati za državljanstvo Hrvatske moraju da čekaju čak osam godina, pa tek onda mogu dobiti hrvatski pasoš uz dodatne uslove.

Iz zagrebačke Kancelarije EU poručuju da Hrvatska može samostalno i nezavisno od Brisela da odluči da li će nekome dati državljanstvo ili ne, naravno, u skladu s domaćim zakonskim propisima.

Podsjeća se i na dosadašnju politiku Hrvatske po tom pitanju i navodi da su hrvatski pasoš mimo ustaljene procedure dobili strani državljani, poznati sportisti i umjetnici koji su aplicirali za državljanstvo, jer je za njihovo djelovanje ocijenjeno da je od interesa za Hrvatsku.

Dostupni samo bogatima, prodaju državljanstva u malo umivenijoj terminologiji “investicijsko” ili “ekonomsko” državljanstvo u Evropi već praktikuju neke evropske države, među kojima Malta, Kipar i Portugalija. Na Malti se državljanstvo može dobiti uz investiciju od 650.000 eura, na Kipru iznos investicije mora biti 300.000 eura, kako se tvrdi, a u Portugaliji dodjeljuju “zlatnu vizu” onima koji kupe nekretninu za pola miliona eura, ulože milion eura u tamošnju banku ili osnuju firmu s najmanje 30 radnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *