Šefica MMF-a se brani od korupcije

Dodajte komentar

Šefica MMF-a Kristin Lagard suočila se danas sa četvrtom rundom ispitivanja u sudu o korupcionaškoj aferi, dok je bila ministarka finansija Francuske.

U Palati pravde u Parizu vodi se slučaj tajkuna Bernarda Tapija iz 2008. čija je afera podigla veliku “političku prašinu” jer je u nju bila uključena Lagard dok je bila francuska ministarka, u vladi Nikole Sarkozija.

Po izlasku iz Suda, Lagard nije novinarima dala komentar, mada je ranije negirala bilo kakve optužbe za zloupotrebu službenog položaja, prenijela je agencija AFP.

Banka Kredit Lionez u državnom vlasništvu imala je potraživanja koja su poticala iz 1993. dok je Tapi bio generalni zastupnik sporske marke “Adidas”.

Tapi je tvrdio da ga je banka navodno prevarila i da je “namjerno potcijenila pravu vrijednost kompanije u vrijeme njene prodaje” te da država, kao glavni akcionar banke, mora da mu nadoknadi štetu od 400 miliona eura”.

Lagard je branila takav stav u sporu pred tročlanom arbitražnom komisijom gde je Tapi osumnjičen da je dobio favorizovani tretman u zamjenu za podršku Sarkoziju na predsjedničkim izborima 2007.

Na ranijem ročištu u martu, Lagard je izjavila da je uvjek postupala u interesu zemlje i u skladu sa zakonom i odbacila optužbe mada joj je ta afera, prošle godine, ugrozila mjesto generalne direktorke MMF.

Međutim, umesto debakla Lagard je postavljena za specijalnog svedoka u slučaju, što je obavezuje da dolazi na ispitivanja u Sud, ali i ostavlja “otvorena vrata” za eventualne optužbe kasnije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *