SAD: Prodaja nekretnina strancima porasla za trećinu

Dodajte komentar

Povoljan kurs i pristupačne cijene dva su glavna razloga porasta interesa stranaca za kupovinu nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama. U prva tri mjeseca ove godine stranci su za američke nekretnine platili 92,2 milijarde dolara (oko 70 milijardi eura). To predstavlja više od sedam posto ukupno ostvarenog prometa na američkom tržištu nekretnina od 1,2 biliona dolara, navodi se u istraživanju o stranim kupcima američkih nekretnina koje je sprovela Nacionalna udruga trgovaca nekretninama (National Association of Realtors).

Od ukupnog iznosa oko 45,5 milijardi dolara otpada na strane državljane koji žive izvan SAD-a, a 46,7 milijardi na strane državljane koji žive u SAD-u.

Istraživanje je obuhvatilo dvanaest mjesci zaključno s aprilom ove godine. U tom razdoblju vrijednost transakcija u kojima su strani državljani kupili nekretnine u SAD-u porasla je 35 posto (u prethodnih 12 mjeseci iznosila je 68,2 milijarde dolara).

Listu najzanimljivijih odredišta predvodi Florida. Gotovo četvrtina svih nekretnina koje su kupili stranci nalazi se upravo u toj saveznoj državi. Slijedi Kalifornija s 14 posto, Arizona s 12 posto, a na četvrtom mjestu je Teksas sa šest posto. Pet najprivlačnijih mjesta su Los Angeles, Miami, Las Vegas, Orlando i New York.

Najčešći kupci Kinezi

“Živimo na međunarodnom tržištu i, iako su nekretnine lokalne, to ne znači da ih kupuju samo domaći ljudi. Tržište je otvoreno za sve”, rekao je Steve Brown, predsjednik Nacionalnog udruženja trgovaca nekretninama. Dodao je da su strani kupci uočili povoljne cijene, ekonomsku stabilnost države i povoljnu priliku za investiciju koja se, uz nekretnine, nudi i u drugim granama.

Najviše je kupaca iz Kine. Vrijednost njihovih transakcija u prvom tromjesečju premašila je 16,5 milijardi eura. Prosječna vrijednost nekretnine koju su kupili kineski kupci iznosi oko 450 hiljada eura (590 hiljada dolara), a najviše ih je kupljeno u Kaliforniji.

Na drugom mjestu su, s nešto više od 10 milijardi eura, Kanađani, a treće mjesto dijele Britanci i Indijci koji su na kupovinu američkih nekretnina utrošili po četiri milijarde eura.

Za razliku od Amerikanaca, kod kojih samo trećina kupaca nekretnina kupuje s gotovinom (bez kredita ili nekih drugih oblika finansiranja), gotovo 60 posto stranaca plaća gotovinom. Čak 42 posto stranih kupaca doista živi u kupljenim kućama ili stanovima.

U julu porasla gradnja

Inače, julski podaci pokazuju da je gradnja novih kuća i stanova u SAD-u rasla najbrže u posljednjih osam mjeseci. Podaci američkog ministarstva trgovine pokazuju da je gradnja stambenih nekretnina u julu porasla 15,7 posto u poređenju s junom, što na godišnjem nivou predstavlja 1,1 miliona stambenih jedinica.

To je najveći porast zabilježen od novembra prošle godine. U junu je gradnja na mjesečnom nivou usporila četiri posto u odnosu na prethodni mjesec, a u maju 7,4 posto.

U julu je gradnja zgrada s više stanova porasla za trećinu, a gradnja kuća 8,3 posto. Porastao je i broj zahtjeva za građevinske dozvole za 8,1 posto, što prilagođeno na godišnji nivo iznosi 1,05 miliona stambenih jedinica. U junu je broj dozvola pao 3,1 posto, a u maju 5,1 posto.  

Julski podaci razlog su za optimizam, nakon velike zabrinutosti zbog loših podataka iz maja i juna. I vlasti i finansijski analitičari i trgovci nekretninama ponovo se nadaju da je stagnacija tržišta prošlost. Optimizam se prenosi i na druga područja jer je građevinarstvo snažan zamajac rasta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *