Ne snalazite se u ulozi šefa? Donosimo 5 savjeta koji će pomoći

Dodajte komentar

Ne snalaze se svi u ulozi osobe koja donosi odluke i upravlja ljudima?

Neki ljudi vole funkcionisati u pozadini i ne isticati se. Drugima se uvjeravanje više sviđa od zapovijedanja, a ima i onih kojima se više sviđa voditi ljude vlastitim primjerom i uticajem, nego naredbama.

Ako se pronalazite u ovom opisu, evo pet savjeta koji će vam pomoći da se ipak snađete u katkada nezahvalnoj ulozi šefa.

Nemojte se pretvarati da niste šef

Ponašanje kao da ste i dalje samo jedan od zaposlenih nema baš smisla. To je slično situaciji kada roditelji pokušavaju biti prijatelji svojoj djeci, umjesto da predstavljaju autoritet. Takvo ponašanje dugoročno može izazvati samo štetu.

Ne izbjegavajte konflikte

Možda je to stresno i neugodno, ali ako ne rješavate konflikte odmah, vratiće vam se u još gorem obliku. Takođe, ako zaposlenima ne želite reći neke stvari jer vam se čini da oni to ne žele čuti, sve će skupa rezultirati nefunkcionalnom organizacijom i nezadovoljnim zaposlenima.

Ne dopustite da vas traženje konsenzusa ometa u donošenju odluka

Uvijek je dobro znati mišljenje kolega, ali kad su mišljenja različita ili se kose s vašima, morate izabrati. Najbolje je saslušati sva mišljenja, zatim iznijeti odluku i objasniti je. Tako ćete zadobiti povjerenje i poštovanje kolega.

Postavite agendu

Vaš je zadatak kao vođe postaviti parametre rasprave i odrediti kojim se problemima treba baviti. Vaš je posao postaviti donošenje odluka u odgovarajući kontekst. Kolege jesu osobe s individualnim mišljenjima, ali vi ste tu da im ukažete na važnost neke odluke.

Ne oklijevajte tražiti pomoć

Činjenica da ste šef ne znači da morate imati odgovore na sva pitanja. Ako donosite neku tešku odluku, a niste sigurni što učiniti, sasvim je prihvatljivo to priznati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *