Mario Dragi napokon okreće list?

Dodajte komentar

Poslednji komentari predsjednika ECB Marija Dragija, izazvali su spekulacije da je ta institucija sve bliža novom programu kvantitativnog labavljenja.

U trenutku kada bi ovonedeljni podaci iz eurozone trebalo da ukažu na najnižu inflaciju od 2009. godine, predsjednik ECB-a je iskoristio prestižnu bankarsku konferenciju u Džekson Houlu (američka država Vajoming), kako bi upozorio da su se inflatorna očekivanja širom eurozone pogoršala, javlja Blumberg.

Posle Dragijevog obraćanja, pojavile su se spekulacije da ECB konačno kreće ka novim monetarnim podsticajima koje je dugo izbjegavala, dok su akcije na berzama porasle, a prinosi na obveznice pali zajedno sa eurom.

Dragi je, takođe, prethodno izjavio da će pogoršanje prognoze srednjoročne inflacije dati razlog za pokretanje šireg programa otkupa obveznica.

“Dragijev govor od 22. avgusta bio je veliki događaj i predstavlja ključni zaokret u retorici ECB-a”, izjavio je ekonomista banke Barkliz u Parizu, Filip Gudin.

Inflacija u eurozoni je, kako podsjeća Blumberg, usporila u avgustu na 0,3 odsto, što znači da je u okviru cilja ECB od nešto ispod dva odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *