HRV: Kako su osiguravajuće kuće poslovale u julu?

Bruto premija 26 hrvatskih osiguravajućih društava na kraju jula ove godine iznosila je 5,4 milijarde kuna te je prema istom mjesecu lani niža za 4,6 posto, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Životna osiguranja zabilježila su rast premije od 5,4 posto, na 1,5 milijarde kuna, dok su neživotna osiguranja pala za 7,9 posto, na 3,9 milijarde kuna.

Croatia osiguranje i dalje drži prvo mjesto po visini zaračunate ukupne bruto premije. Ukupna zaračunata premija Croatia osiguranja na kraju jula iznosila je 1,6 milijarde kuna, što je 29,7 postotni udio na hrvatskom osiguravajućem tržištu.

S udjelom od 14,93 posto, odnosno premijom u iznosu od 809,9 miliona kuna, na drugom je mjestu Allianz osiguranje.

U segmentu neživotnih osiguranja vodeće mjesto krajem jula drži Croatia osiguranje s udjelom od 36 posto, odnosno premijom od 1,4 milijarde kuna. Slijede Euroherc s premijom od 512,8 miliona kuna, što je u segmentu neživotnih osiguranja tržišni udio od 13,1 posto, te Allianz koji s premijom od 461,8 miliona kuna u tom segmentu drži 11,79 postotni udio.

Allianz je pak i dalje vodeće društvo u segmentu životnih osiguranja i u tom segmentu, sa zaračunatom premijom od 348 miliona kuna, drži tržišni udio od 23,1 posto.

Drugo je Croatia osiguranje s 13,37 posto udjela i premijom od 201,4 milijuna kuna, a na trećem je mjestu Wiener osiguranje Vienna Insurance Group, koji u segmentu životnih osiguranja drži 10,29 posto tržišta sa zaračunatom premijom od 155 miliona kuna.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.