Koliko košta i kuda prolazi Jadransko-jonski put kroz Crnu Goru

Dodajte komentar

Koridor jadransko-jonskog autoputa definisan je po pravcu granica sa Bosnom i Hercegovinom (Nudo)-Grahovo-Čevo-Podgorica (Brdo Zelenika)-Smokovac-Dinoša –granica sa Albanijom. Vrijednost projekta preko naše teritorije je oko milijardu eura.

Jedna od glavnih tema današnjeg sastanka premijera Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije biće izgradnja Jadransko-jonskog autoputa. Portal Analitika objavljuje kuda će proći taj autoput i kolika će vrijednost biti tog projekta.

Dužina Jadransko-jonskog auto-puta na teritoriji Crne Gore je oko 95,20 kilometra, ili šest odsto ukupne dužine – od čega 36,30 kilometara ili više od trećine trase nalazi se na teritoriji Podgorice. Procijenjena vrijednost projekta kroz crnogorsku teritoriju je oko milijardu eura, od čega bi za eksproprijaciju bilo potrebno 33 miliona eura.

Koridor Jadransko-jonskog autoputa definisan je po pravcu granica sa Bosnom i Hercegovinom Nudo-Grahovo-Čevo-Podgorica (Brdo Zelenika)-Smokovac-Dinoša –granica sa Albanijom.

To piše u Detaljnom prostornom planu urađenim 2012.godine. Generalno gledano, koridor se pruža pravcem sjeverozapad-jugoistok, odnosno ima dinarski pravac pružanja kakav imaju i planinski vijenci.

Ono što je interesantno je da predviđene trase Jadransko-jonskog autoputa i autoputa Bar-Boljare na teritoriji Glavnog grada imaju zajedničku trasu dužine 9,81 kilometara između Komana i Smokovca. Na dijelu zajedničke trase kroz Podgoricu, Detaljnim prostornim planom autoputa Bar – Boljare, koji je usvojen 2008.godine, predviđen je koridor autoputa širine 2 km, kojim se rezerviše prostor za projektovanje i izgradnju autoputa sa svim neophodnim pratećim sadržajima, a svaka druga aktivnost vezana za urbani razvoj, praktično se zabranjuje. Hrvatska je sistemom autoputeva već izgradila gotovo 90 posto trase buduće Jadransko-jonske autoceste, a sada joj preostaje da iskoristi mogućnost i iz evropskih fondova da povuče novac za gradnju preostale dionice od Križišća do Žute Lokve.

Inače kompletan Jadransko-jonski autoput prolazi kroz sedam država Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija i Grčka. Ovaj autoput bi direktno opsluživao oko 26,2 miliona stanovnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *