Euro izgleda vrlo slabo, ulaganja u eurozonu mogla bi stati

Dodajte komentar

Kurs dolara na svjetskim valutnim tržištima prošle skočio na najvišem nivou prema euru u 11 mjeseci, dok je prema jenu dostiagao najviši nivo u četiri mjeseca, jer bi Fed mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se na tržištu očekuje.

Kurs eura prema američkoj valuti oslabio je prošle nedelje 1,1 posto, na 1,3245 dolara, što je  najniži nivo od septembra 2013. godine.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, za 1,5 posto, na 103,86 jena, najviši nivo od početka aprila.

I euro je ojačao prema jenu, za 0,42 posto, na 137,56 jena.

Sve do kraja nedelje trgovalo se oprezno, jer su investitori u potrazi za novim smjernicama u vezi monetarne i kamatne politike čekali sastanak guvernera najvećih centralnih banaka u svijetu, koji se održao od 21. do 23. avgusta u Jackson Holeu u Wyomingu.

Predsjednica FED-a Janet Yellen, međutim, u svom govoru na tom skupu u petak nije dala naslutiti kada će centralna banka povećati ključne kamatne stope. Kazala je tek da se kao pokazatelj poboljšanja situacije na tržištu rada ne može uzimati u obzir samo pad stope nezaposlenosti i da će FED zbog toga biti oprezan po pitanju monetarne politike.

Yellen je takođe poručila kako nema jednostavnog recepta za vođenje odgovarajuće monetarne politike, s obzirom na zatišje na tržištu rada.

Analitičari kažu da su njene izjave bile opreznije nego inače, kada je najavljivala da FED neće žuriti s povećanjem kamata, što bi moglo značiti da će monetarnu politiku zaoštriti prije nego što se na tržištu očekuje.

Jačanje dolara prema euru, međutim, neki analitičari pripisuju više slabosti evropske valute nego snazi američke. Čak i kad se izuzme ukrajinska kriza, oporavak eurozone je zakočen, dok se zemlje na jugu tog bloka bore sa fiskalnim politikama kako bi smanjile svoju zaduženost.

„Mislim da je slabljenje eura više vezano uz evropsku slabost. Ekonomski oporavak u Evropi usporava, pa je zbog toga ECB-u u fokusu poticanje ekonomije“, ističe Callum Henderson, analitičar u Standard Chartered banci.

Pojedini analitičari procjenjuju da bi euro uskoro mogao pasi ispod 1,3 dolara.

„Euro izgleda vrlo slabo. Ulaganja u eurozonu mogla bi stati. Mislim da je vrijeme da počnemo razmišljati o tome što kada euro padne ispod 1,3 dolara“, kaže Kyosuke Suzuki, direktor trgovine valutama u banci Societe Generale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *