Evropske banke umjereno zabrinute zbog ruskih sankcija

Dodajte komentar

Banke u zapadnoj Evropi su zabrinute zbog zahlađivanja odnosa između Rusije i EU jer bi ruske sankcije mogle da ugroze njihovo poslovanje u određenoj mjeri, ali ih ne doživljavaju fatalistički.

Rusija je naime zabranila uvoz hrane i poljoprivrednih dobara iz EU, a postoji mogućnost da će pored toga ograničiti svoj aero prostor, kao i uvoz brodova i stranih automobila. Ruska agencija za zaštitu prava potrošača je privremeno zatvorila četiri Mekdonalds restorana.

Iz Rabobanke u Holandiji poručuju da će, ako ova situacija eskalira, usporavanje svjetske ekonomije biti neizbježno. Ako se to desi rukovodstvo austrijske banke Rajfajzen će budućem poslovanju, po sopstvenim riječima, pristupati sa više opreza. Oni još uvjek ne planiraju povlačenje sa ruskog tržišta iako su njihovi akcionari i investitori sve nervozniji zbog velike izloženosti ove banke koja ima oko 20 milijardi eura u Rusiji. Rajfajzen je jedan od 10 najvećih kreditora u Rusiji ali sankcije je dočekala relativno smireno: za sada ne očekuje veliku štetu od njih.

Ranije ovog mjeseca je i izvršni direktor Unikredita izjavio kako bi uticaj sankcija na poslovanje ove italijanske banke trebalo da bude samo “marginalan”.

Mediji međutim postavljaju pitanje koliko su ova saopštenja iskrena a koliko su propaganda koja bi trebalo da umiri investitore. Za sada se vidi da im ovo drugo polazi za rukom – kad god rukovodstvo neke od ovih banaka iznese ovako ohrabrujuće tvrdnje u javnost, njegovoj banci skače vrijednost akcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *