Dobit Raiffeisen Bank Internationala porasla 52 posto

Dodajte komentar

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je danas da je povećala dobit u drugom tromjesečju i najavila da ne očekuje značajniji uticaj zapadnih sankcija na poslovanje u Rusiji.

Neto dobit austrijske banke iznosila je u drugom tromjesečju 183 miliona eura i uvećana je za 52,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Neto rezervacije povećane su u istom razdoblju 15,3 posto, na 287 miliona eura.

U sklopu programa štednje RBI je smanjio troškove poslovanja u razdoblju od aprila do juna na 764 miliona eura, s prošlogodišnjih prilagođenih 829 miliona eura. Na kraju juna RBI je imao ukupno 57.404 zaposlenih, dvije hiljade manje nego na kraju prošlogodišnjeg juna.

Banka je u Rusiji povećala dobit nakon poreza u drugom tromjesečju na 103 miliona eura, sa 101 milion eura koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine. U prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila je 109 miliona eura.

U prezentaciji poslovnih rezultata istaknuli su da ne očekuju značajniji uticaj najnovijih zapadnih sankcija na poslovanje “zbog njihove kratkoročne prirode”. Nisu precizirali šta podrazumijevaju pod izrazom “kratkoročne prirode” budući da se kraj sankcija zasada ne nazire.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji sankcije, tvrdeći da podupire proruske separatiste na istoku Ukrajine. RBI spada među 10 vodećih banaka u Rusiji po kreditnom portfelju u visini 10,3 milijarde eura. Imaju gotovo 2,8 miliona klijenata.

U Mađarskoj je banka u drugom tromjesečju zabilježila dvostruko veći gubitak nakon poreza u odnosu na prethodna tri mjeseca, u iznosu 67 miliona eura.

RBI je danas potvrdio progonozu o stagnaciji kreditiranja u ovoj godini i o rastu rezervacija za rizik na 1,3 do 1,4 milijarde eura, s prošlogodišnjih 1,15 milijardi eura. Ujedno su upozorili da bi na rezultate mogla uticati provjera kvalitete imovine koju sprovodi Evropska centralna banka (ECB), kao i stanje u Ukrajini i Rusiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *