Croatia Osiguranje cilja na slovenački Sava Re

Dodajte komentar

Croatia osiguranje navodno je u tajnim pregovorima sa slovenačkim osiguravačem Sava Re-om da preuzme poslove reosiguranja portfelja najvećeg domaćeg osiguravača, piše slovenački Dnevnik. Početkom juna skupština Croatia osiguranja dala je zeleno svjetlo za gašenje 45 godina stare kompanije kćeri Croatia Lloyda, jedinog reosiguravatelja u Hrvatskoj, s ciljem racionalizacije troškova i poslovnih procesa. Budu li pregovori uspješno okončani, najveći slovenački reosiguravač mogao bi preuzeti dio poslova koji su prošle godine podebljali dobit Croatia osiguranja, a Croatiji otvoriti vrata za izlaz u Sloveniju.

Dnevnik piše da bi tim potezom Adris grupa i Croatia osiguranje dobili dodatni motiv za povećanjem udjela u Savi Re koji je trenutno dosegao nivo od 15 posto. Poređenja radi, Croatia Lloyd prošle godine imala je više od 112 miliona kuna (oko 14,7 miliona eura) kapitala što je ekvivalent oko 40 posto udjela Sava Rea. Povrh toga, iz godišnjeg izvještaja za prošlu godinu vidljivo je da je Croatia Lloydu u još blokiranom hibridnom depozitu u Hrvatskoj poštanskoj banci što ju je stajalo 11 posto godišnje. Ukupna ulaganja približila su se brojci od 580 miliona kuna (oko 76 miliona eura) pri čemu je trećina u depozitima banaka.

Iz najvećeg hrvatkog osiguravača posredno su potvrdili razgovore, no ne isključivo sa slovenačkom grupacijom.”Croatia osiguranje neće zaključivati ugovore o reosiguranju isključivo samo s jednim reosiguravačem, već će u skladu s poslovnom praksom, težiti disperziji rizika na tržištu reosiguranja. U tom smislu tražiće se najpovoljniji uslovi reosiguranja, a pri tome uvijek vodeći računa o sigurnosti i rejtingu reosiguravača s kojima radimo”, kažu u Croatiji. Dodaju da žele “biti samostalni i nezavisni na tržištu reosiguranja. Stoga nemamo ograničenja. Trenutno sarađujemo s 50-ak reosiguravača i 10-ak brokera u reosiguranju”.

Bivši čelnik Croatia osiguranja Marijan Ćurković smatra da su dva velika regionalna igrača, ako se pokažu utemeljenima, logični i idu objema na korist. “Sava Re u Hrvatskoj je prisutna samo manjim udjelom vlasništvom u Velebit osiguranju i Velebit životnom osiguranju. Isto tako, Croatia osiguranju takav potez bi donio veću ulogu na slovenačkom tržištu, a nakon gašenja domaćeg reosiguravača logično je da potraži nekoga ko će joj pružati te usluge”, kaže Ćurković. Napominje da u osiguravajućem biznisu zbog rizika nije logično da kompanija kćer osigurava glavninu portfelja matične kompanije, odnosno da je u portfelju bilo premije drugih osiguravača gašenje ne bi bilo logično.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *