William F. Engdahl: Evropa će biti hladna i gladna!

Dodajte komentar

Publicista i analitičar William F. Engdahl, autor bestselera “Vijek nafte”, “Sjeme uništenja” i “Bogovi novca”, kaže za Globus da već živimo u vremenu novoga svjetskog rata, koji će biti drukčiji od onih ranijih, ali jednako okrutan. Počeo je, kaže, s Arapskim proljećem, nastavio se sa Sirijom i eskalira upravo sa situacijom u Ukrajini, piše Globus.

Zbog toga će, tvrdi Engdahl, upravo Evropa imati velike posljedice u svojoj energetici, ali i poljoprivredi. Ukrajina i sve što se događa u odnosima s Rusijom glavna je tema kojom se Engdahl trenutačno bavi i o čemu piše iz svoje druge domovine Njemačke.ž

A zbog čega je sve to počelo – odgovor je sličan kao i u ranijim Engdahlovim knjigama – za sve su, ocjenjuje on, krive američke elite, odnosno, kako ih naziva – američki oligarsi. Objašnja zašto misli da je situacija u Ukrajini povezana s američkim oligarsima.
“Zato što američki oligarsi, najmoćnije porodice poput Rockefellerovih, nisu uspjeli vratiti Wall Street na stare staze slave. Wall Street je na koljenima i da bi pokrenuli industriju, moraju izazvati velike sukobe, započeti s ratom. Počelo je s Arapskim proljećem, nastavilo se u Siriji – ne zaboravite da su Sjedinjene Države željele u Siriji instalirati radikalne grupe koje su protivnici režima Bašara Al Asada, ali nisu uspjeli. Sve je to bilo sa samo jednim ciljem: žele vratiti svoju industriju i oslabiti moć i snagu koje danas imaju Rusija i Kina”.

Engdahl je vrlo pesimističan što se tiče situacije u Evropi nakon sankcija.
“Zima će biti vrlo hladna u Evropi. Bit će još hladnija kad nestane plina iz spremišta, jer on više neće stizati preko Ukrajine. I ne samo da neće biti plina, odnosno da će njegova cijena toliko skočiti da će postati preskup, nego neće biti ni hrane. Rusija ima jaku poljoprivredu, a evropska je poljoprivreda upropaštena, ne samo u smislu toga da sve manje ljudi radi u poljoprivredi, nego i po pitanju kvaliteta hrane, onoga što unosimo u organizam. Evropa će biti hladna i gladna ako se ne promijeni stav”, zaključuje Engdahl.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *