Pet problema sa kojima će se Google neminovno suočiti

Dodajte komentar

Prema svim mjerilima, Google je nevjerovatno uspješna kompanija. U samo petnaest godina stvorena je jedna od najvrednijih franšiza na svijetu.

Bogatstvo koje je akumulirano korištenjem Googleovog pretraživača finansiralo je mobilni operativni sistem Android, cloud uslugu i projekte kao što su samovozeći automobil ili Google Glass, što je kompaniju povuklo u smjeru alternativne energije, gdje je sad veliki investitor.

Osim toga, Google je svojim radnicima omogućio radne uslove kojima zavidi većina. Uz takve trijumfe nužno dolazi i ispitivanje i brojna su pitanja adresirana na Google. Na primjer, CNBC.com je izvještavao o tome kako bi iznenadna promjena algoritma pretraživanja mogla naštetiti malim web stranicama.

Brojni su razlozi za brigu, pogotovo ako uzmemo u obzir da uz sva ulaganja u različita područja, oglašavanje i dalje čini 90 posto prihoda.

Donosimo 5 problema s kojima će se Google morati suočiti u narednih 10 godina:

Društvene mreže

Google ulaže u Google Plus kao odgovor na Facebook i druge društvene mreže. Vežući sve za Gmail, kompanija je pronašla način da zadrži korisnike na toj platformi. Međutim, Facebook je i dalje neosporni pobjednik.
Google je proveo deceniju pokušavajući zadobiti značaj u sferi društvenih mreža, još od Orkut mreže 2004. godine do proizvoda kao što su Buzz i Friend Connect.
Facebook, prema podacima eMarketera, ima 68 posto od 16 milijardi dolara uloženog u online oglašavanje u SAD-u. Twitter drži sedam posto, a LinkedIn manje od 5 posto. Google, pak, spada u kategoriju ‘ostalo’.

Vertikalno pretraživanje

Google je najkorišteniji alat za pretraživanje interneta. Ljudi su jednostavno navikli koristiti Google da bi pronašli ono što traže, a velike kompanije troše stotine miliona, a ponekad i milijardi, dolara na sponzorirane linkove koji se nalaze među rezultatima pretraživanja.
Mobilni svijet je drugačiji. Korisnici pametnih telefona ne koriste Google da bi pronašli hotele, poklone ili odjeću. Umjesto toga koriste različite aplikacije kako bi došli do informacija. Putnici koji traže smještaj koriste aplikacije kao što su HotelTonight, Airnb, Priceline i brojne druge. Za šoping se koriste aplikacije Amazona ili eBaya, a za zabavu se koriste, na primjer, Netflixove aplikacije.
Da stvar, barem za Google, bude gora, sve se više radnji seli sa desktopa na smartphone i tablete. Google je svjestan ovog problema. Štoviše, naglasio je to u svom godišnjem izvještaju.

Plaćanja i trgovina

PayPal, Apple i Amazon su znatno uspješniji od Googlea u pridobijanju korisnika da kupe nešto uz par klikova mišem. Nije stvar samo u milijardama dolara koji se vrte oko e-trgovine, već i u dragocjenim podacima o navikama korisnika koji dolaze uz to. Konkurencija se, pak, stalno zaoštrava. Uzmimo za primjer, recimo, kineskog diva e-trgovine Alibaba, koji je u usponu.

Usporen rast

Googleov rast prihoda, ako izuzmemo posao s Motorolom, pao je sa 29 posto 2011. godine na 21 posto 2013. godine. S više od 50 milijardi dolara godišnje prodaje, Googleova stopa rasta je i dalje impresivna. Uz Amazon, Google je jedina američka tehnološka kompanija među osam kompanija s prihodom većim do 40 milijardi dolara koja ne plaća dividendu.
Kompanije ove veličine neizbježno stare. Mijenja se baza investitora, kao i zaposlenika. Najbolji talenti odlaze u potragu za sljedećom velikom stvari. Google treba najbolje inženjere i strpljive dioničare kako bi opstao na postojećem nivou.

Nepovjerenje

Google kontroliše jednu trećinu tržišta digitalnog oglašavanja i više od 40 posto tog istog tržišta u SAD-u. Bilo kakav pokušaj rasta ili širenja na tom tržištu podvrgnut je kritičkom preispitivanju. Stoga je Google u situaciji u kojoj mora rasti, ali ne može. Google zato ulaže drugdje pa je tako kupio NestLabs za 3,2 milijarde dolara i kompaniju Waze za skoro milijardu dolara.
Nest je naglasio da su svi korisnički podaci na sigurnom, odnosno da Google neće imati pristup njima. To je preventivna mjera protiv kritika da Google već raspolaže prekomjernom količinom informacija i da se ne zna kako se te informacije koriste.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *