Do kad ostaje A2A?

Dodajte komentar

Uvjereni smo da ćemo do kraja oktobra imati jasnu sliku o tome na koji način će Elektroprivreda funkcionisati od 1. januara 2015. godine, kazao je u intervjuu za Dan potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i tehnologije Vujica Lazović.

Odgovarajući na pitanje kada se može očekivati odluka o budućnosti EPCG-a, odnosno o produžetku ili raskidu ugovora o menadžmentu sa italijanskom A2A, Lazović je istakao da će Vlada insistirati na projektima dugoročnog ulaganja, prije svega izgradnji drugog bloka Termoelektrane i dodao da vjeruje da će njihovi partneri prepoznati strateški značaj izgradnje novih proizvodnih objekata.

„Cijeneći značaj ugovorenog strateškog partnerstva s kompanijom A2A Vlada je izrazila spremnost da se u dodatnim razgovorima traži rješenje za prevazilaženje nastalih problema, uz maksimalnu zaštitu državnih interesa. U stalnoj smo komunikaciji sa partnerima i do sada su održane dvije runde pregovora u pokušaju prevazilaženja otvorenih pitanja između akcionara u EPCG. Međutim, prije prelaska na definisanje mogućih modaliteta saradnje u budućnosti, smatrali smo da je neophodno sprovesti detaljnu analizu petogodišnje saradnje bazirane na sklopljenom ugovoru o menadžmentu“, rekao je on.

Na pitanje da li se Crna Gora previše zadužuje, s obzirom da javni dug sa garancijama iznosi preko 65 odsto BDP-a Lazović je kazao da će prema najnovijoj procjeni, nivo javnog duga u 2016. iznosiće 58 odsto BDP-a.

„Neznatno povećanje se očekuje u 2015. a od 2016. slijedi trend pada na 68 odsto BDP-a u skladu sa projektovanim ekonomskim rastom u srednjem roku. Za rastuće ekonomije, poput Crne Gore, visok javni dug je očekivan jer država predstavlja jednog od najvećih investitora koji infrastrukturne projekte najvećim dijelom finansira iz zaduživanja. S druge strane, pad ekonomske aktivnosti tokom krize uslovio je pad poreskih prihoda, dok je prociklična fiskalna politika tokom ekonomskog rasta od 2006. do 2008. godine uslovila rast javne potrošnje. Visok deficit budžeta se finansirao takođe iz zaduživanja“, rekao je on između ostalog.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *