U Srbiju stiže prva banka iz Emirata

Izvršni odbor Narodne banke Srbije juče je dao preliminarno odobrenje za osnivanje prve arapske banke u Srbiji koja će poslovati pod imenom „Mirabank Beograd“, čime je završena prva faza u postupku njenog osnivanja. 

Od 2008. godine ovo je prva grinfild investicija u bankarskom sektoru Srbije, koja je najvjerovatnije teška oko 300 miliona dolara, kako je lani najavljivano. Nakon ove, sljedeća faza je davanje dozvole za rad banke.

Osnivač ove banke je dio međunarodnog konglomerata poznatog kao Rojal grupa, čije je sjedište u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Rojal grupa je počela sa radom krajem devedesetih godina, a danas je jedna od najvećih kompanija i investicionih holdinga u UAE, prisutna u državama Bliskog istoka, SAD, Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike.

Kako ističe Narodna banka Srbije, čini je oko 80 malih, srednjih i velikih preduzeća, i zapošljava više od 15.000 zaposlenih na međunarodnom nivou. Ova grupa ulaže u različite kompanije i javna preduzeća u sektorima koji uključuju finansije, proizvodnju, nepokretnosti, ugostiteljstvo, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, tehnologiju i medije.

– Nakon dobijanja ovog odobrenja, osnivač može u ime banke u osnivanju obavljati samo poslove koji se odnose na ispunjenje uslova neophodnih za dobijanje dozvole za rad banke i za upis u registar, nakon čega će moći da otpočne sa redovnim poslovanjem na teritoriji Republike Srbije – navode u Narodnoj banci Srbije.

U Udruženju banaka Srbije kažu da dolazak ove banke potvrđuje da investitori iz te zemlje žele da ozbiljno i dugoročno posluju u Srbiji.

Dolazak Rojal grupe međutim ne znači da će, poslovati po pravilima različitim od ustaljenih bankarskih principa, da će davati kredite bez kamate i slično.

– To je vrlo nerealno očekivanje, jer će se Rojal grupa prilagoditi uslovima koji postoje na lokalnom tržištu – ističu u ovom udruženju.

Kako kaže Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dolazak Rojal grupe znači da će ona pratiti prije svega svoje investitore.

– Dolaskom ove bankarske grupacije ne treba očekivati „spektakularne rezultate“, kao što je u prošlosti bilo obećanja da će ulazak novih banaka povećati stepen konkurencije i da će zato kamatne stope brzo pasti – navodi Đukić.

Prilagođavanje

– Ni u Evropi nema banke koja posluje striktno po pravilima islamskog bankarstva – kaže Đorđe Đukić. – Banke iz zemalja srednje – istočne Azije uglavnom se prilagođavaju evropskim pravilima poslovanja.

Ispituju tržište

– Do sada „Rojal grupa“ nije bila eksplicitna šta će konkretno da radi u Srbiji i sve podsjeća na otvaranje komercijalne banke klasičnog tipa ali bez konkretnih najava koji bi to novčani fondovi bili i šta bi im bili konkretni ciljevi – kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji. – Naša očekivanja su da će se oni baviti poslom koji odgovara profilu kompanije odnosno kapitalnim ulaganjima širih razmjera. Nema naznaka da će insistirati na uvođenju dogme čisto islamskog bankarstva što bi im dodatno suzilo tržište. (Novosti)

Check Also

Od 19. jula počinju letovi između Luksmeburga i Crne Gore

Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *