U opštinama višak 684 radnika

Dodajte komentar

U opštinama, javnim ustanovama i preduzećima koja su u njihovom vlasništvu od početka ove godine otpušteno je 340 radnika zbog racionalizacije.

Racionalizacija broja zaposlenih definisana je u Vladinom planu unutrašnje reorganizacije javnog sektora usvojenom krajem prošle godine. Prema tom dokumentu u ovoj godini ukupno od 10.508 radnika, koliko je zaposleno u lokalnim samoupravama, treba otpustiti 500, podsjećaju Vijesti.

Racionalizacija će se obaviti u dvije faze. Prva faza je planirana do kraja ove godine, a druga do kraja 2016. godine. Broj radnika u obje faze treba da bude smanjen za po oko pet odsto ili ukupno 1.024. Procijenjeno je da će lokalne samouprave nakon ukupno predviđenog smanjenja radnika imati uštede od 9,3 miliona eura godišnje.

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić Vijestima je kazao da je od 340 radnika kojima je prestao radni odnos najviše u Podgorici i to 181. Broj radnika smanjen je u osam od 23 opštine.
“Na osnovu prispjelih izvještaja u opštinskim službama Bara broj zaposlenih manji je za 11, u Bijelom Polju za 55, Budvi za 40, Kotoru 20, Tivtu 13, Pljevljima pet, a u Mojkovcu i Šavniku po tri radnika“, naveo je Bojadžić.
Smanjenje broja zaposlenih realizovano je kroz sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine, donošenje novih pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova u opštinama i javnim službama čiji su one osnivač i kroz sprovođenje postupka proglašenja tehnološkog viška.

Osim smanjenja broja zaposlenih obaveza opština, prema planu reorganizacije, je i da u ovoj godini donesu akte o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *