Steve Ballmer otišao iz Uprave Microsofta

Dodajte komentar

U pismu adresiranom predsjedniku Upravnog odbora Microsofta Sataya Nadelli, bivši šef kompanije i aktuelni vlasnik košarkaškog kluba Los Angeles Clippersa Steve Ballmer službeno je napustio svoje mjesto u odboru.

Odluka je stupila na snagu odmah. Ballmer je u pismu Upravi naveo da bi mu s obzirom na obaveze u klubu i građanskim inicijativama bilo nepraktično nastaviti raditi u Microsoftu. Ballmer je sa grupom investitora prije desetak dana i službeno preuzeo Clipperse.

Pridružio se Microsoftu 11. junu 1980. kada je postao jedan od 30 zaposlenih kompanije te prvi komercijalni direktor kojeg je angažovao Bill Gates. U početku mu je ponudio platu od 50.000 dolara kao i postotak vlasništva kompanije. Već 1981. Ballmer je posjedovao 8 odsto  kompanije , a tokom idućih 20 godina Ballmer se našao na čelu nekoliko odjela kompanije, uključujući različite projekte te sisteme razvoja prodaje i podrške. U januaru 2000. službeno je imenovan glavnim izvršnim direktorom, dakle našao se na čelu Uprave o čijim finansijama on odlučuje dok je Gates zadržao određenu vrstu kontrole.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *