Europska komisija traži stečaj Elana

Dodajte komentar

Evropska komisija zatražila je da Slovenija pokrene stečaj Elana iz Begunja kako bi od nekad renomiranog proizvođača skijaške i sportske opreme mogla naplatiti 10 miliona eura koje je Brisel ocijenio neopravdanom pomoći države toj kompaniji.

Slovenija je spomenuti iznos od Elana morala naplatiti još krajem prošle godine, a sada se ocjenjuje da je stečaj Elana jedini način da se naplata realizuje, objavila je Slovenačka novinaska agencija STA.

Ministarstvo finansija zahtjev Brisela još ne želi komentisati, iako je stigao prije nedelju dana, a ministar finansija Uroš Čufer o tome nije obavijestio ključne aktere u državi.

Odluku da su sredstva kojima je država pomogla Elanu da se izvuče iz finansijskih teškoća predstavljaju nedopuštenu državnu pomoć po pravilima o tržišnom nadmetanju, Evropska komisija donijela je u septembru 2012. godine. Slovenačka vlada bila je dužna iznos naplatiti u roku četiri mjeseca, ali je Elan bio platežno nesposoban, pa do toga nije došlo.

Elan je na listi 15 kompanija u kojima država ima vlasnički udio, a koje su namijenjene privatizaciji. Računalo da će novi investitor osigurati sredstva kojima bi država naplatila svoj dug, ali Brisel nije pristao na taj model, a i postupak privatizacije Elana sada je u zastoju iako je tender sproveden.

Prema nekim medijskim ocjenama, Brisel insistiranjem na naplati koja Elan vodi u stečaj stvara utisak da je Sloveniju odabrao kao “poligon za testiranje strogih mjera” koje bi teško mogle proći u većim i uticajnijim članicama EU-a.

Uz to, navodi Slovenačka novinska agencija, Brisel je odluku o prisilnoj naplati Elanovog duga državi navodno donio pod lobističkim uticajem austrijsko-švicarskie kompanije Cameva koja je najprije bila zainteresovana za kupovinu Elana, od čega je kasnije odustala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *