Elektroprivreda obiježava 104 godine postojanja

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore obilježava 104 godine postojanja i kontinuiranog razvoja. Crnogorski suveren Nikola ozvaničio je početak rada prve električne centrale za javne namjene na Cetinju, 19. avgusta 1910. godine, kada je prijestonica dobila osvjetljenje za dvor kralja Nikole, dvor prijestolonasljednika Danila, dvor kneza Mirka, sve vladine institucije, Zetski dom, Djevojački institut, bolnicu “Danilo I”, poslanstva, uličnu rasvjetu sa oko stotinu svjetiljki i šezdesetak privatnih kuća. Prva Centrala je proizvodila trofaznu struju, a ukupna dužina visokonaponske mreže iznosila je 3.500 metara.

Električna energija u Crnoj Gori, danas se distribuira posredstvom 4573 trafo-stanice različitih napona transformacije (110/10 kV, 35/10 kV, 10/0,4 kV) i različite snage, i preko 20 hiljada kilometara vazdušnih kablovskih vodova različitih napona, na koje se direktno vezuje najveći dio kupaca. Elektroprivreda Crne Gore, danas, godišnje proizvodi 2.656 GWh električne energije, dok je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u svijetu koje su u potpunosti elektrifikovane. Crna Gora, i pored malog stepena iskorišćenosti hidro potencijala, spada među rijetke zemlje u svijetu koje 60 odsto električne energije proizvode iz obnovljivih, hidro-izvora, koji imaju minimalni negativni uticaj na životnu sredinu.

EPCG svoj rodjendan obilježava radno, kao stabilna kompanija, koja svakim danom, podiže standarde u proizvodnji i distribuciji električne energije. U toku su pripreme za projekat prevođenja viška vode Zete u hidroakumulacioni sistem “Perućica”, radi se na evaluaciji ponuda projekta izgradnje drugog bloka TE “Pljevlja”, uspješno je realizovana prva faze projekta “Unapređenje mjerenja u distributivnom sistemu Crne Gore”, tako da distributivni sistem sada raspolaže sa više od 175 hiljada modernih multifunkcionalnih brojila posljednje generacije.

U medjuvremenu, kupci električne energije u Crnoj Gori su u prilici da se, putem novog portala kompanije www.epcg.com i broja 19100 kao i drugim brojnim servisima, pravovremeno informišu o svojoj potrošnji, stanju računa, brojnim akcijama i kampanjama koje realizujemo u želji da izađemo u susret potrebama kupaca. EPCG i u budućnosti nastojati da unapređenjem energetskog sistema odgovori zahtjevima kupaca i pruži još kvalitetnije i savremenije usluge, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *