Britanija može sjutra da riješi slučaj Asanža, ako hoće

Dodajte komentar

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je da Velika Britanija može riješti slučaj osnivača sajta Vikiliks Džulijana Asanža sjutra ako hoće, nakon što je Asanž izrazio nadu da će uskoro napustiti ambasadru Ekvadora u Londonu.

“To bi moglo biti riješeno već sjutra ako bi mu Velika Britanija dozvolila da bezbjedno napusti zemlju”, rekao je Korea, preneo je AFP.

Asaž neće napustiti ekvadorsku ambasadu u Londonu sve dok ne dobije garancije da neće biti izručen vlastima Sjedinjenih Država, saopštio je ranije danas njegov advokat Dženifer Robinson.

Ona nije mogla da precizira kada bi Asanž mogao da izađe iz ekvadorske ambasade, od čijih vlasti je 2012. zatražio politicki azil.
“Izaći će onda kada bude moguće da se pregovara o uslovima za njegov izlazak, a politički azil, koji ga štiti od ekstradicije, bude poštovan”, navela je ona i dodala da “toga još nije došlo”.

Ona je ukazala da za sada nije jasno kada bi njegov pravni tim mogao da započne pregovore za njegov izlazak.

Britanski Forin ofis je već nagovijestio da stav tog ministarstva u vezi sa Asanžovim slučajem nije promijenjen, a da je, kao i do sada, posvećeno pronalasku diplomatskog rješenja, prenosi AFP.

Robinson je u izjavi australijskim medijima rekla da je dvogodišnji boravak u zatvorenom prostoru značajno uticao na Asanžovo zdravstveno stanje.

Ona nije navela o kojim zdravstvenim problemima je riječ, ali je potvrdila da su britanske vlasti odbile zahtjev da se Asanžu omogući bolničko liječenje.
“Ako bi morao da napusti ambasadu zbog bolničkog liječenja, on bi bio onda uhapšen”, rekla je Robinson.

“U pitanju je veoma ozbiljna situacija i razlog zbog koga je više od 60 grupa za zaštitu ljudskih prava iz celog svijeta ovaj slučaj uputilo Ujedinjenim nacijama s obzirom na uticaj na Džulijanovo zdravlje i njegova ljudska prava”, navela je ona.

Asanž je juče na pres konferenciji najavio da će uskoro napustiti ambasadu, ali nije naveo kada bi to moglo da se dogodi, kao ni razloge za ovu odluku.

Mediji su ranije izvještavali da osnivač “Vikiliksa” ima srčane i druge zdravstvene probleme zbog čega mu je potrebno bolničko liječenje.

Asanž (43) je suočen sa hapšenjem po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, čije vlasti su u julu potvrdile i dalje ostaje na snazi nalog za njegovo hapšenje.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem na “Vikiliksu” tajni o američkoj politici i diplomatiji nanijeta šteta američkoj nacionalnoj bezbjednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *