Supermanov strip broj 1 na eBayu košta 1,7 miliona dolara

Dodajte komentar

Originalno prvo izdanje strip-serijala Action Comics u kojem se prvi put pojavljuju Superman i Lois Lane dostiglo je na eBayu cijenu od 1,7 miliona dolara a do kraja kupovnog perioda ostalo je još čak šest dana, piše britanski Telegraph.

Primanje ponuda za strip-izdanje Action Comics Number 1 otvoreno je 14. avgusta s početnom cijenom od milion dolara, te je dosad primljena 21 ponuda, što je cijenu podiglo na sadašnjih 1,75 miliona dolara.

Riječ je o vrlo rijetkom izdanju iz 1938. opisanom kao “muzejski primjerak” zahvaljujući ocjeni devet (od deset) koju mu je dodijelila firma za ocjenjivanje kvalitete stripova Certified Guaranty Company.

Prvo izdanje stripa koji je utemeljio žanr superheroja na dobrom je putu da dostigne raniji rekord originalnog izdanja tog istog stripa, koji je kad ga je 2011. za 2,16 miliona dolara kupio glumac Nikolas Kejdž postao najvrjedniji strip svih vremena.

Kejdžov je primjerak bio nešto lošijeg kvaliteta, iako je takođe imao ocjenu devet.

Ova se prodaja od ostalih na eBayu razlikuje po tome što prima ponude isključivo od unaprijed odobrenih potencijalnih kupaca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *