Potonula junska nada eurozone

Dodajte komentar

Ekonomska kriza u Rusiji i slaba tražnja iz Turske umanjili su nade u oporavak eurozone koja je bila utemeljena na junskom izvozu.

Izvoz iz 18-člane eurozone u junu je, na mjesečnom nivou, smanjen 0,5 odsto, na 162,2 milijarde eura, saopštila je evropska služba za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

“Trgovinski podaci iz eurozone za mjesec jun su još jedan dokaz da je spoljni sektor i dalje isuviše slab kako bi pomogao slabom oporavku tog bloka”, izjavila je analitičarka kompanije “Kepital ekonomiks”, DŽesika Hajnds.

Niži izvoz posljedica je pada tražnje od 14 odsto u sankcijama pogođenoj Rusiji i osmoprocentnog pada tražnje u Turskoj, koja je suočena sa ekonomskom krizom.

Sa druge strane, uvoz eurozone je porastao 0,5 odsto, pa su tako članice eurozone u junu ostvarile nešto veći trgovinski suficit od 16,8 milijardi evra, što je porast sa 15,4 milijarde eura iz maja.

U junu je samo Njemačka registrovala veliki skok izvoza, koji je na godišnjem nivou porastao za tri odsto, dok je izvoz Španije i Portugalije pao za jedan odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *