MTrading analiza: Funta nastavlja sa slabljenjem, dolar i dalje raste

Dodajte komentar

Prošla sedmica je bila relativno mirna na valutnom tržištu, većina glavnih valuta nije značajno promijenila vrijednost u odnosu na prethodnu sedmicu, a jedini izuzetak je britanska funta. Kurs GBP/USD pada već šest sedmica bez prestanka, ali i dalje je relativno visoko budući da je više od godinu dana uporno rastao.

Razlog slabljenja funte u odnosu na američki dolar prošle sedmice je govor guvernera britanske centralne banke u kojem guverner nije ispunio očekivanja tržišta jer nije spomenuo kada bi tačno moglo doći do početka dizanja kamatnih stopa o kojem se u Ujedinjenom Kraljevstvu već mjesecima govori. Rekao je samo da je ekonomska situacija u skladu s očekivanjima i da će idući potezi zavisiti o podacima o stanju ekonomije koji se objavljuju svakog mjeseca.

Dodatni razlog slabljenja funte u odnosu na dolar je generalno jačanje dolara u odnosu na sve ostale valute zadnjih mjeseci.

Kurs GBP/USD na platformama MTrading-a u trenutku pisanja članka iznosi 1,6728 i 3% je ispod nivoa od prije mjesec dana. Trenutni kurs EUR/USD iznosi 1,3391 i 1% je ispod niova od prije mjesec dana. Vrijednost berzanskih indeksa na Zapadu je takođe bila relativno stabilna. Većina indeksa je samo blago porasla u odnosu na prethodnu sedmicu.

Za ovu sedmicu je ponovno najavljeno dosta važnih vijesti koje bi mogle uticati na kretanje vrijednosti svih finansijskih instrumenata, a najvažniji događaj biti će sastanak centralnih bankara u američkom gradu Jackson Hallu. Sastanak će trajati dva dana te će na njemu između ostalog govore držati predsjednica odbora guvernera američke centralne banke te guverner Evropske centralne banke. Tema ovogodišnjeg sastanka biće dinamika na tržištu radne snage, ali moguće je da će se dotaknuti i druge teme interesantne investitorima na finansijskim tržištima. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored izlaska pogledati možete u ekonomskom kalendaru MTrading-a.

S obzirom na situaciju, kakvo kretanje vrijednosti valuta možemo očekivati u bližoj budućnosti?

Većina indikatora pokazuje da je američki dolar i dalje podcijenjen u odnosu na većinu drugih valuta pa se može očekivati nastavak jačanja ove valute u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute. Jačanje vjerovatno neće biti pravolinijsko pa svako privremeno slabljenje dolara treba iskoristiti za otvaranje dugoročnih kupovnih pozicija na dolaru.

Po većini modela procjene vrijednosti valuta, kurs EUR/USD bi trebao biti ispod 1.3000, kurs AUD/USD ispod 0.9000, a kurs NZD/USD ispod 0.8000.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (19.08.) u 18.00, a na kojem će biti objašnjeno kako koristiti MetaTrader 4 platformu za online trgovanje finansijskim instrumentima te koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *