Makedonija otpisuje kredite i račune najsiromašnijima

Dodajte komentar

U Makedoniji je počela akcija jednokratnog otpisivanja dugova najsiromašnijih građana, čime porodice koje imaju godišnje prihode do 1.700 eura u centrima za socijalni rad mogu zatražiti da im se krediti i računi oproste.

Rok za prijavu je mjesec dana, počevši od danas, nakon čega će posebna komisija razmatrati pristigle zahtjeve.

Zbog činjenice da se žele osloboditi kredita, neplaćenih računa za struju, grijanja i TV pretplate, mnogi su se građani već prvog dana za podnošenje zahtjeva okupili u velikom broju u Centru za socijalni rad u Skoplju.

Nezaposlena Arzija Abaz sa bolesnom ćerkom živi od 50 eura pomoći države, a ima zaostali dug za struju od 1.500 eura. I ona se nada otpisu dugova.

„Nemamo novca da platimo stare dugove, koji su nam se nakupili, pa neka nam država pomogne“, predlaže Abaz.

Država će jednokratno otpisati dugove građanima koji žive od socijalne pomoći, nezaposlenima, onima koji su izloženi socijalnom riziku zbog smrti partnera ili teške bolesti, uz uslov da porodica ne smije imati ukupne godišnje prihode veće od 1.700 eura.

Prema procjenama makedonske vlade, svakom petnaestom odraslom građaninu u Makedoniji tako će biti oprošteni dugovi.

„Vlasti najavljuju da će postupkom otpisa dugova biti obuhvaćeno između 50 i 100.000 najsiromašnijih građana. Procedura koja počinje trebalo bi da bude završena početkom novembra“, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Banke će građanima oprostiti kredite za koje, kad su ih uzimali, nijesu imali obavezu osigurati hipoteku.

Na početku akcije ministar finansija Zoran Stavrevski ne zna koliko će manje novca od poreza biti u proračunu.

„U idućih 30-40 dana, kad dobijemo sve podatke, znaćemo i tačno koliko je ukupno potraživanje za otpis dugova. Kompenzaciju će država napraviti preko oslobađanja banaka i komunalnih poduzeća od plaćanja poreza u iznosu od 10 odsto od vrijednosti dugova

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *