Banke od Vlade još nisu tražile naplatu garancija za Pobjedu

Iako je stečajni postupak u NIP Pobjeda pokrenut početkom prošle sedmice Trezoru Ministarstva finansija još nije stigao zahtjev poslovnih banaka za naplatu državnih garancija datih za kredite tog preduzeća, piše Nezavisni dnevnik Vijesti.

Pobjeda ima obaveze prema Erste banci i Societe Generale u iznosu od pet miliona eura, za koje je Vlada bila žirant. Uvođenje stečaja smatra se kršenjem ugovora o kreditu zbog čega ovaj iznos banke mogu odmah naplatiti.

“Za sada nema još nikakvih zahtjeva za naplatu garancija”, rečeno je juče Vijestima nezvanično iz Ministarstva finansija.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je odluku o pokretanju stečaja u Pobjedi zbog neizmirenog duga tog preduzeća Poreskoj upravi u iznosu od 1,15 miliona eura. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 9. septembar.

Imajući u vidu da je Pobjeda ostala bez vrijednog dijela svoje imovine, i ta kompanija se dalje ne može kreditno zaduživati, po isteku tri mjeseca vjerovatno će biti proglašen bankrot i uveden klasični stečaj.

Svih 197 radnika Pobjede nakon uvođenja stečaja privremeno su angažovani sa platom u vrijednosti minimalca od 193 eura. Sindikat Pobjede već je pokrenuo inicijativu kojom od Ministarstva finansija traže da im država obezbjedi isplatu otpremnina koje su ranije dobijale njihove kolege, a koje su u zavisnosti od staža iznosile od dvije do 15 hiljada eura.

Vlada je prošle godine preuzela 2,8 miliona eura duga Pobjede za poreze i doprinose, i nakon toga postala vlasnik atraktivne lokacije i zgrade u Bulevaru revolucije u Podgorici. Država posjeduje oko 86 odsto akcija ovog preduzeća, i kontrolisala je poslovanje kompanije proteklih godina.

Gubici ovog nerentabilnog državnog preduzeća, koje je godinama opstajalo zahvaljujući novcu poreskih obveznika, premašili su iznos od čak 26 miliona eura. (ND Vijesti)

Check Also

Finska šesti put zaredom najsrećnija zemlja, a evo na kom mjestu je Crna Gora

Prema Svjetskom izvještaju o sreći, Finska je šesti put proglašena zemljom sa najsrećnijim stanovništvom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.