Abazović: Prodaja Solane je pljačka vijeka

Dodajte komentar

Stečajna uprava Solane Bajo Sekulić iz Ulcinja objavila je 11. tender za prodaju imovine preduzeća po početnoj cijeni od 179 miliona eura.

Posljednja cijena niža je za 11 miliona eura u odnosu na prethodni tender.

Poslanik Pozitivne Crne Gore iz Ulcinja Dritan Abazović kazao je za Blic Crna Gora da je siguran da će i ovaj tender propasti jer se radi o astronomskoj cijeni. Prema njegovim riječima nije siguran šta vlasnici prodaju budući da zemljište koje koristi Solana nije njihovo vlasništvo.

„Samim tim mogu da prodaju samo firmu, odnosno biznis koji su potpuno upropastili i devalvirali. To je pljačka stoljeća. Berba ove godine treći put u istoriji ne postoji, uništeno je preduzeće koje je 80 godina radilo i koje je bilo lokomotiva razvoja Ulcinja i crnogorske privrede. Ovo je pokušaj da se na ovako bahat način, za 180 miliona proda nešto što realno kao biznis ne bi trebalo vrijedi više od pet ili 10 miliona“, rekao je Abazović, navodeći da je ovaj posao osuđen na propast i da je veliko pitanje zašto se to radi.

Poznato je da je zemljište kompanije upisano u Katastar kao državno koje Solana koristi.

„Ovdje je riječ o pljački stoljeća i klasičnoj tranzicionoj priči gdje se kupovinom fabrike ona upropaštava, a prenamjenom zemljišta se povećava njegova cijena na tržištu“, smatra Abazović.

Po njemu je sada najvažnije pitanje kako fabriku vratiti u pogon i radnike na posao i kao oživjeti preduzeće koje sa malo ekonomske logike može da bude više nego rentabilno, budući da koristi uglavnom prirodne resurs, sunce i morsku vodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *