Kupite kuću na Siciliji za 1 euro

Ponuda koja se ne može odbiti glasi: rustikalna kuća u sicilijanskom selu na brdašcu, nekada domu seljaka i njegovog magarca, prodaje se za samo jedan euro.

Kupci moraju u opštini dati depozit od 5.000 eura kao jemstvo da će renovirati kuću u roku od tri godine, dok procenjeni trošak takve obnove iznosi otprilike 20.000 eura, osim ako ne treba popraviti i krov čime se onda cijena diže.

U prevodu na naš aktuelni političko-ekonomski trenutak to znači: 100-odstotno vlasništvo nad kućom za 1 euro, 5.000 na ruke po potpisivanju Memoranduma o razumijevanju i obećanje da ćete u naredne tri godine investirati 20.000 eura. Zvuči poznato?

Smještene nedaleko od parka prirode i planine Madonie, oko 120 kilometara jugoistočno od Palerma, takve su kuće raspršene svuda po lokalitetu Gangija. Napuštene od vlasnika koji su emigrirali dvadesetih godina prošlog vijeka, skrivaju vrijednosti poput pločica iz 18. veka, starih šporeta na drva ili plafona s gredama, sve s prekrasnim vidikom.

Dvadesetak ih se još nudi na prodaju po cijeni od jednog evra, dok ostalih 300 vrijedi između 5 i 15 hiljada eura. Incijativa je to koju je pokrenulo selo kako bi zaustavilo decenije demografskog pada i obnovila privreda.

“Po cijeni za tu kuću ne biste mogli kupiti ni parking mjesto u Australiji”, rekao je australijski reditelj Dominic Allen (33), jedan od brojnih potencijalnih kupaca u potrazi za povoljnom kućom ili štalom koje bi pretvorili u ljetnje boravište, gledajući oko sebe u uskoj kućici na tri sprata, s kuhinjom isklesanom u stijeni i pogledom na polja kukuruza i šumu.

Dvadesetih godina prošlog veka i nakon Drugog svetskog rata oko 9.000 stanovnika Gangija emigriralo je prema Argentini i SAD-u bežeći od siromaštva, bolesti i bezakonja.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.