George Soros se kladio na kolaps Wall Streeta

Dodajte komentar

George Soros legendarni ’berzanski radnik’ očekuje pad tržišta dionica, sudeći po najnovijem izvještaju o njegovim ulagačkim pozicijama.

Naime, njegova kompanija za 605% povećala je “short” pozicije, kroz kupovinu “put opcija” na S&P 500 indeks koji se sastoji od 500 kompanija koje kotiraju na berzi u Njujorku, javlja Business Insider. Soroseva kompanija kupila je 11,3 miliona put opcija, dok ih je u prvom tromjesečju kupila samo 1,6 miliona. Na taj je način Soros u pad tržišta uložio čak 2,2 milijarde dolara.

Laički rečeno, Soros se zapravo kladio u krah Wall Streeta. Naime, za tzv. “short sellingom” dionica investitor poseže kada vjeruje da će cijena dionica drastično pasti. Investitor u tom slučaju zapravo “pozajmljuje” dionice, odmah ih prodaje po cijeni koju trenutno drže, ali na naplatu mu dolaze tek s određenim vremenskim razmakom i to po cijeni na dan naplate. Soros se, dakle, kladio da će vrijednost dionica u koje je uložio svoj novac drastično pasti do trenutka kada ih bude morao platiti.

Ovaj njegov potez zabrinuo je mnoge investitore, ali dio investicijske javnosti smatra da se ne radi o očekivanju pada tržišta, već da Soroseva kompanija samo želi zaštititi dio portfelja.

George Soros svjetskoj javnosti je postao poznat pre više od dvadeset godina, kada je njegov Soros Fund Management, 16. septembra 1992. uložio oko 10 milijardi, kladeći se da će Bank of England morati devalvirati britansku funtu. Tim potezom je u samo jednom danu zaradio oko milijardu britanskih funti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *