Dioničarski fondovi devet nedelja zaredom izvlače kapital iz Evrope

Dodajte komentar

Naslovne strane o eskalaciji sukoba u istočnoj Ukrajini prošle nedelje su na  na Wall Streetu izazvale dobitne prodaje, no dijelu investitora ta situacija nije izgledala previše zabrinjavajuće, pa su i najnoviju korekciju cijena iskoristili kao priliku za povoljne kupovine.

Tako je i protekle nedelje Dow Jones indeks porastao 0,7 posto, na 16.621 bod. Istodobno, S&P 500 indeks ojačao je 1,2 posto, na 1.955 bodova, a tehnološki Nasdaq 2,2 posto, na 4.464 boda. Ključni američki berzanski indeksi ostvarili su dobitke drugu nedelju za redom.

Međutim, tržišta su vrlo nervozna. U petak, nakon što je Ukrajina objavila da je uništila dio kolone od 23 ruska oklopna vozila, koja su u noći s četvrtka na petak ušla na njenu  teritoriju, indeksi su oštro potonuli.

Pritom je u jednom trenutku Dow Jones dotaknuo najniži nivo od početka godine – 16.575 bodova. Do kraja dana, međutim, indeksi su se oporavili, jer je rusko ministarstvo obrane negiralo da su ruske snage ušle u Ukrajinu.

Eskalacija sukoba u istočnoj Ukrajini vjerovatno će rezultirati daljnjim ekonomskim američkim i EU sankcijama protiv Rusije i novim mjerama iz Moskve, smatraju analitičari.

Poslovno raspoloženje već je pod pritiskom u najvećoj evropskoj ekonomiji, Njemačkoj, koja bilježi smanjenje trgovine s Rusijom. Istovremeno, indeks ruskih dionica MCX od početka godine u minusu je 6 posto.

Stoga se ulaganje u američke dionice, koje na ovim cjenovnim razinama podržava dobra sezona objave poslovnih rezultata, čini i nadalje najboljom opcijom za investitore s razvijenih tržišta.

Američki dioničarski fondovi koji investiraju u evropske dionice prošle nedelje zabilježili su odliv kapitala devetu nedelju za redom, podaci su Lippera, kompanije iz sastava Reutersa. S druge, pak, strane pritok novca u fondove koji ulažu u američke dionice u isto je vrijeme dostigao 3 milijarde dolara.

„Ako ste zabrinuti u vezi pojačanih napetosti u Ukrajini, barem zasad, trgujete tako“, ističe Art Hogan, strateg pri njujorškom investicionom društvu Wunderlich Securities, te dodaje da je ulaganje u američke dionice trenutno najbolje rješenje.

Kako ističu analitičari, i dok je na istoku Ukrajine riječ o golemoj ljudskoj tragediji, ekonomski uticaj svega toga na SAD je zanemariv.

Idućih dana, ne zbije li se još nešto što bi uznemirilo tržišta, investitori će vjerovatno biti usmjereni na ulaganje u zdravstveni, biotehnološki i tehnološki sektor.

Strateg pri njujorškom Rosenblatt Securitiesu, Brian Reynolds vjeruje da bi idućih ndelja upravo ti sektori mogli predvoditi po rastu cijena.

Specijalizovani Nasdaq biotehnološki indeks u petak je pojačao 0,9 posto, tako da je na nedeljnom  nivou bio na dobitku 4,6 posto. Vjeruje i da će S&P 500 indeks nastaviti rasti.

„Ako ne eskalira situacija s Rusijom, S&P 500 vjerovatno će započeti nedelju iznad 1.960 bodova“, smatra Reynolds.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *